Fazole mám moc ráda na různé způsoby. Vždycky si představím Ameriku, farmáře, jak vaří fazole s chilli papričkami a k tomu hovězí ze svého stáda :-). Já dělám chilli con carne většinou bez carne :-), zato vymýšlím různé kombinace zeleniny a koření.
Černé fazole patří mezi mé nejoblíbenější. Kromě toho, že skvěle chutnají, navíc obsahují kvalitní rostlinné bílkoviny.
Dneska vám napíšu recept na černé fazole s mrkví a paprikou. Vznikl náhodou, když jsem vařila „co dům dá“, ale byly tak dobré, že vám je musím popsat :-).
Na fazole s mrkví a paprikou budeme potřebovat:
černé fazole
papriku, rajčata
mrkev, petržel, celer
jarní cibulku
oregano, bazalku, kurkumu, sladkou papriku, chilli
lahůdkové droždí
česnek
sůl
kokosové mléko nebo zakysanou smetanu (já používám tu z kokosového mléka)
majoránku na vaření fazolí
přepuštěné máslo na smažení
Postup:
Fazole, stejně jako ostatní luštěniny, by se měly dlouho namáčet, jsou pak mnohem lépe stravitelné. Když je nezapomenu včas namočit, máčím je klidně 48 hodin. Vaří se dlouho, až jsou opravdu měkké. Do vody můžeme přidat majoránku, pak budou zase o trochu stravitelnější.
Mrkev, petržel, celer, papriku, jarní cibulku a rajčata si nakrájíme na malé kousky.
Na přepuštěném másle osmahneme jarní cibulku a přidáme ostatní zeleninu.
Okořeníme, osolíme, přidáme česnek. Tohle jídlo jsem nevařila jako pálivé chilli noc carne, více jsem dala oregana, bazalky a kurkumy. A jenom trošku sladké papriky a chilli. Úžasnou chuť tomu dá lahůdkové droždí, já už ho dávám skoro do všeho :-).
Můžeme i trochu podlít, aby vznikla omáčka. Já jsem přidala zakysanou smetanu z kokosového mléka, ale není to nutné – záleží, jak to máte rádi.
Smícháme s fazolemi, a ještě chvíli prohřejeme, aby se spojily chutě.
Podáváme buď samotné, nebo s chlebem, tortillou apod.
Dobrou chuť :-),
Jana
Další zdravé recepty, a také články s pravidly zdravé výživy najdete v rubrice Zdravá strava >>
Tady si můžete stáhnout seznam potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku, a které naopak vynechat >>