Dýni Hokkaido mám moc ráda. Hlavně na podzim je její čas a dají se z ní udělat dobroty :-). Já mám nejradši polévku (má nádhernou barvu a spolu s jemnou krémovou konzistencí je to vždycky takové pohlazení v žaludku i na duši), ale je výborná i pečená v troubě nebo uvařená jako součást rizota, zeleninových směsí apod. Ale tahle dýňová polévka s kokosovým mlékem je prostě favorit :-).

Kromě toho, že Hokkaido výborně chutná, je navíc hodně zdravá. Posiluje imunitní systém, pomáhá ledvinám a trávení, je v ní sousta vitamínů a minerálů…

Mám ráda rychlé recepty a tahle dýně je v tomhle ohledu ideální :-). Je vařená za chviličku a dá se nakrájet i se slupkou, i ta krásně změkne.

Tak pojďme vařit :-):

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Na tuto lehkou dýňovou polévku budete potřebovat:

  • 1 dýně Hokkaido

  • 1 menší cibule

  • 2 stroužky česneku

  • kokosový olej (nebo jiný olej vhodný na smažení)

  • zeleninový vývar (nemusí být, můžete použít vodu)

  • Kokosové mléko. Pokud ho nemáte rádi, můžete použít klasicky smetanu (zakysaná, sojová, rýžová… často se dává smetana ke šlehání, ale tyhle jsou zdravější :-)).

  • na dochucení sůl plus nějaké koření: hodí se např. chilli, muškátový oříšek, pepř, kari koření, kurkuma (Ne všechno najednou :-), vyberte si podle své chuti, já to různě střídám. Většinou dávám trošku chilli nebo kurkumu.)

  • na ozdobení na talíři opražená dýňová semínka, pažitka, petrželka nebo např. řeřicha – záleží na vás, co si vyberete

Postup:

Dýňová polévka Hokkaido bez smetanyDýni nakrájíme na kousky (i se slupkou, odstraníme jenom vnitřní dužinu).

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme dýni a zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Vody (nebo vývaru) dávám tolik, aby byla dýně potopená, ale ne zbytečně moc, mám ráda polévku raději hustší.

Můžeme přidat dva tenké plátky zázvoru. Dochutíme kořením, jaké máme rádi, a necháme vařit.

Když dýně změkne,