Dýni Hokkaido mám moc ráda. Hlavně na podzim je její čas a dají se z ní udělat dobroty :-). Já mám nejradši polévku (má nádhernou barvu a spolu s jemnou krémovou konzistencí je to vždycky takové pohlazení v žaludku i na duši), ale je výborná i pečená v troubě nebo uvařená jako součást rizota, zeleninových směsí apod. Ale tahle dýňová polévka s kokosovým mlékem je prostě favorit :-).

Kromě toho, že Hokkaido výborně chutná, je navíc hodně zdravá. Posiluje imunitní systém, pomáhá ledvinám a trávení, je v ní sousta vitamínů a minerálů…

Mám ráda rychlé recepty a tahle dýně je v tomhle ohledu ideální :-). Je vařená za chviličku a dá se nakrájet i se slupkou, i ta krásně změkne.

Tak pojďme vařit :-):

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Na tuto lehkou dýňovou polévku budete potřebovat:

  • 1 dýně Hokkaido

  • 1 menší cibule

  • 2 stroužky česneku

  • kokosový olej (nebo jiný olej vhodný na smažení)

  • zeleninový vývar (nemusí být, můžete použít vodu)

  • Kokosové mléko. Pokud ho nemáte rádi, můžete použít klasicky smetanu (zakysaná, sojová, rýžová… často se dává smetana ke šlehání, ale tyhle jsou zdravější :-)).

  • na dochucení sůl plus nějaké koření: hodí se např. chilli, muškátový oříšek, pepř, kari koření, kurkuma (Ne všechno najednou :-), vyberte si podle své chuti, já to různě střídám. Většinou dávám trošku chilli nebo kurkumu.)

  • na ozdobení na talíři opražená dýňová semínka, pažitka, petrželka nebo např. řeřicha – záleží na vás, co si vyberete

Postup:

Dýňová polévka Hokkaido bez smetanyDýni nakrájíme na kousky (i se slupkou, odstraníme jenom vnitřní dužinu).

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme dýni a zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Vody (nebo vývaru) dávám tolik, aby byla dýně potopená, ale ne zbytečně moc, mám ráda polévku raději hustší.

Můžeme přidat dva tenké plátky zázvoru. Dochutíme kořením, jaké máme rádi, a necháme vařit.

Když dýně změkne, přidáme kokosové mléko a na závěr dva rozmačkané stroužky česneku.

Necháme trošku vychladnout a pak rozmixujeme tyčovým mixérem.

Na talíři dochutíme opraženými dýňovými semínky nebo pažitkou, já často používám i řeřichu, ta mi roste celý rok ze semínek na vatičce.

Druhý recept, který vám napíšu, vznikl náhodou, když jsem neměla kokosové mléko ani smetanu a chtěla jsem polévku něčím zahustit. Vznikla opravdu dobrota a od té doby ji takto vařím úmyslně.

Dýňová polévka Hokkaido bez smetany – s cibulí, bramborami a mrkví

Na tento typ polévky si připravte:

  • 1 dýně Hokkaido

  • 2 cibule

  • 3 brambory

  • 1 mrkev

  • zeleninový vývar (nemusí být, můžete použít vodu)

  • 2 stroužky česneku

  • sůl, kurkuma, chilli (nebo jiné koření)

  • mořská řasa, např. wakame, nori, kombu apod. (není nutné)

  • na ozdobení na talíři opražená dýňová semínka, pažitka, petrželka nebo např. řeřicha – záleží na vás, co si vyberete

Postup

Dýni, obě cibule, brambory a mrkev nakrájíme na kousky (mohou být i větší). Vše dáme do zeleninového vývaru nebo do vody, přidáme řasu a vaříme do měkka. V průběhu vaření dochutíme solí a kořením.

Řasu – pokud je to wakame nebo kombu – většinou jenom vyvařím spolu s ostatním a pak ji vyhodím, aby nebyla polévka cítit rybinou. Jednou jsem ji ale zapomněla vyndat, omylem rozmixovala a vůbec to nebylo na chuť špatné :-). Nori ve formě malých vloček dávám jenom málo a nechávám v polévce. Přidávám nějakou řasu kvůli obsahu minerálů atd. vyvařit skoro do každé polévky, ale není to nutnost ani žádná specialita právě pro dýňovou polévku, můžete ji klidně vynechat.

Na závěr přidáme rozmačkané dva stroužky česneku a už nevaříme.

Dále jako u prvního receptu: necháme trochu vychladnout, rozmixujeme tyčovým mixérem a na talíři dochutíme dýňovými semínky, řeřichou apod.

Tak dobrou chuť!

Jana

Další zdravé recepty, a také články s pravidly zdravé výživy najdete v rubrice Zdravá strava >>

Tady si můžete stáhnout seznam potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku, a které naopak vynechat >>

  • Pokud byste rádi dostávali upozornění na nové články, napište mi prosím e-mail zde >>