Sedím na gauči, zapálené svíčky, dívám se na svůj nejoblíbenější program v „televizi“ – do plamenů v kamínkách. Hýčkám si tím mimo jiné svoje ledviny – vysvětlím za chvilku :-).
Právě jsem dočetla knížku Žít lehce. Je o lidech, kteří žijí v souladu s přírodou: mají svůj pozemek (většinou na samotě nebo polosamotě), malý domek, pěstují, chovají… jsou téměř soběstační. Ale hlavně jsou silně napojeni na místo, kde žijí, na přírodu kolem.
Přemýšlím o kontrastu, jak je většina lidí naopak od přírody odpojena. Není problém mít den i o půlnoci, trávit 90 % času zavření v budovách… žít uprostřed velkoměsta a vnímat rytmus přírody může být asi docela těžké. Ale dá se: roční období si zjistíme v kalendáři :-), a zařídíme se podle toho.
Obzvlášť v zimě se vyplatí jít s rytmem přírody ruku v ruce. Jestli jste během zimy unavení, máte ideální šanci to změnit a doplnit si zásobu energie na zbytek roku, aby se vám pak vyhnuly všechny jarní únavy, virózy, podzimní deprese apod.
Královnou zimy jsou ledviny
Královnou zimy jsou totiž ledviny. Tradiční čínská medicína říká, že jsou hlavní zásobárnou energie v těle. Vytvářejí energetické rezervy, ze kterých čerpáme, když se vyčerpáme :-). Když jsme nemocní, psychicky unavení, prožíváme těžké chvíle nebo se příliš unavíme fyzicky, ledviny nám dobíjejí baterky.
Zima, hlavně únor, jsou měsíce, kdy ledviny drží „kyj“ jako jeden z dvanácti měsíčků a kdy je možné (a hodně potřebné) ty rezervy pořádně doplnit, aby bylo z čeho brát.
Vyplatí se to, i když jste v pohodě, a tím spíš, pokud třeba máte problémy s únavou, s koleny, časté angíny nebo třeba záněty dutin. To všechno jsou totiž takoví poslíčci ledvin, kteří se snaží doručit zprávu, že bychom měli ledviny posílit, případně je i pročistit. Na pročištění je ideální právě zima, nebo pak léto, kdy rostou melouny (ty mají ledviny strašně rády :-)).
Jak posílit ledviny a doplnit si zásobu energie na celý rok
Mám vždycky krásný pocit, když se naladím sama na sebe, na přírodu a její rytmus, na všechno přirozené. Zkuste si to, pak vám následující rady přijdou tak nějak samozřejmé:
Odpočinek a relaxace
Zima přímo vybízí, abychom si zalezli pod deku, přečetli si něco hezkého, více odpočívali a relaxovali. Moc ráda se dívám třeba do plamenů, jak jsem psala na začátku, a jen tak zkrátka jsem, sama se sebou, sama v sobě. Ten pocit vnitřního klidu a krásné harmonie je úžasný. Asi takhle nemůžete sedět dvě hodiny denně (já také ne :-)), ale každá chvilka se počítá. Udělejte si doma útulno a pohodičku.
Snažte se chodit dřív spát a vstávat později, aspoň v rámci možností. Já bych asi mohla být medvěd, zimní spánek miluju :-).
Také třeba méně běhám, resp. nemám potřebu trhat rekordy. Sport je fajn, ale spíš na pohodu.
Teplo teplíčko
Heslo „hlavně klid a nohy v teple“ platí v zimě dvojnásob. A nejen nohy, i bedra. Zase to nepřehánějte, nemusíte chodit nabalení jak Eskymáci, ale holá záda nejsou v zimě úplně ideální :-).
Tepla by mělo být tak akorát. Žádná přetopená místnost 24 hodin denně, já se třeba každý den otužuju studenou sprchou a párkrát do týdne se někde vykoupu venku. Krátkodobý chlad tělu prospěje i v zimě, jde o to, nevystavovat tělo chladu dlouhodobě. Mít třeba v batohu rezervní svetr, abyste neprochladli. Spíš celkově zahřívat než ochlazovat.
Vychytávky na hýčkání ledvin
Až budete mít chvilku, zkuste úžasnou věc: zahřejte na pánvi nebo v troubě sůl, dejte ji do pytlíčku nebo povlaku na polštář a přiložte si ji na bedra a na chodidla. To se budou ledviny vyloženě tetelit blahem :-).
Nebo si dejte nohy do lavoru s teplou vodou se solí, případně se naložte celí. Do vany samozřejmě, ne do lavoru :-). Teplá slaná koupel udělá dobře nejen ledvinám, vytáhne z vás i nějaké ty toxiny.
Já osobně mám nejradši tuhle vychytávku:
Dám malý oblázek do hrnku s vařící vodou, a když se ohřeje, položím si ho na pupík. Pozor, ať se nespálíte, nejdřív to zkuste třeba přes tričko a jak bude chladnout, tak přímo na kůži. Přes pupík se totiž ledviny také krásně dobíjejí.
Co by ledviny chtěly, abyste jim vařili :-):
Když začnete celkově zdravě jíst, tělo si řekne samo. Já třeba nejím moc masa, ale v zimě o trochu víc. Hlavně dlouhé masokostní vývary (snažím se vždycky sehnat bio maso) – klidně 8 hodin. Ty posilují ledviny hodně.
Také nemám moc chuť na saláty a syrovou zeleninu. Víc ji vařím nebo peču v troubě. Hlavně kořenovou, tmavě zelenou…
Skvělé jsou luštěniny. Když se podíváte na fazole, podobnost s ledvinami je jasná :-). Ale i další luštěniny, také pohanka, kroupy, jáhly…. Všechno, co zahřívá organismus.
Ledviny si také rády smlsnou na vlašských ořechách :-). Až teď, když to píšu, si uvědomuju, že v zimě si jich do kaše sypu intuitivně víc.
Také kustovnice a sezam ledviny posilují.
Na pití je ideální čistá voda, já si ji ohřívám. Po 19. hodině, kdy ledviny končí svou „šichtu“, už bychom neměli pít (ani jíst) vůbec.
Cvičení pro ledviny
Pro posílení okruhu ledvin je skvělý cvik z orgánové sestavy Makko-Ho (Čchi-Kung) – můžete si ho najít v tomto článku >>
Ledviny, vztahy a emoce
Tak, jako třeba oslabená játra jsou spojená se zlostí a vztekem, ledviny trpí, když jsme dlouhodobě smutní nebo máme strach. Zažila jsem na vlastní kůži, že to opravdu funguje. Před lety jsem měla tyhle emoce na denním pořádku, a o angíny jsem rozhodně neměla nouzi. Doporučuji zkusit třeba „ranní minutu smíchu“, ať se smějí i vaše ledviny :-).
Také se říká, že ledviny jsou hodně spojeny s kvalitou partnerských vztahů. Když kolem sebe máme lidi, které máme rádi, rozdáváme lásku, vlídnost, vřelost… uděláme pro svoje ledviny (a tím pádem zásobu energie) strašně moc. A nejen pro ledviny :-).
Tak naplňte svou zásobárnu energie až po okraj, leden a únor jsou pro to úplně ideální.
Jana
PS: pokud byste chtěli ledviny nejen posílit, ale rovnou i pročistit, návody, jak na to, najdete například v mé knížce (formát pdf) Detoxikace od A do Z aneb návrat ke kořenům zdraví >>
Dĕkuji, momentálnĕ jsem po zánĕtu ledvinové pánvičky tak se mi rady budou hodit. Jen nevím jestli už můžu na ledviny přikládat teplé obklady . Je to asi 10 dní co jsem dobrala atb stále cítím mírnĕjší bolest na levé stranĕ přeji pĕkný den .
Hezký den, o tom se prosím raději poraďte s lékařem. Držím moc palce, ať jste brzy zdravá. Jana
Dobry deň Janka, ďakujem aj ja za dobré užitočné rady. Ďakujem aj pani Květe za zaujímavy tip so zemiakmi. Budem sa snažiť podporiť si ľadviny aspoň takto z vonku. So vzťahmi to je už ťažšie. Šťastný nový rok nám prajem☀️
I Vám hodně štěstíčka do dalšího roku, i v těch vztazích… Jana
Janičko děkuji vám mockrát, jako vždy perfektně napsaný článek … .
Moc Vám děkuji, mám radost :-), Jana
Dobrý den, moc děkuji za návody, jak potěšit ledviny. Jste skvělá, jaké nám dáváte rady, aby jsme byly, hlavně ženu tu jsou, pořád zdravé! Mějte se krásně a buďte také v pohodě, Hanka
Hezký den, Hani, moc Vám děkuji za komentář, mám z toho radost :-). Mějte se moc krásně, Jana
Děkuji za krásné a smysluplné návody… něco z toho vím a znám, něco jsem se dověděla jako nové… a k tomu zimnímu prohřívání takový můj vlastní možná trochu praštěný způsob… mně ale pomáhá, tak třeba k něčemu bude: Když se sejde v sáčku pár ne už moc pěkných, trochu scvrklých, nebo namrzlých brambor, nevyhodím je, ale uvařím ve slupce, uvařené ještě horké sleju, zabalím do staré utěrky a trochu je rozmáčknu. Pak přiložím na oblast ledvin, chodidla, na bederní, nebo krční páteř, nebo na břicho… hřejí poměrně dlouho a to teplo s trochou páry je takové přírodní, příjemné… no jsem už ve věku babiček takže taková babkovská rada.
Hezký den, paní Květuško, moc díky za úžasný nápad. Když to čtu, vzpomněla jsem si, jak vždycky strašně dlouho pálí brambory ve slupce, než jdou vzít do ruky a oloupat :-). Určitě to vyzkouším, ledviny už se teď těší :-). A tipuji, že nebudu sama, kdo se na to hned vrhne :-). Mějte se krásně, Jana