Vyzkoušela jsem už hodně zdravých receptů. Spousta z nich je moc dobrá, ale kdybych měla sáhnout do šuplíčku s nálepkou „tohle nikdy nezklame“ (nebo po cimrmanovsku – to se neochodí :-)), pak by jáhlový pudink byl jedním z těch, které by byly adeptem na vítězství.

Tzv. jáhlový pudink je dobrůtka, kterou si zatím pochvalovali všichni, kdo ji ochutnali. Včetně nefalšovaných „knedlíkožroutů“ :-).

On to vlastně ten pravý pudink, jako ho známe, není, je to spíš ochucená jáhlová kaše, ale před mnoha lety jsem našla recept s tímhle názvem, a už mu to zůstalo :-).

Dáme se hned do toho :-):

Na jáhlový pudink budete potřebovat:

  • Ovoce. Vyzkoušela jsem různé, ale nakonec vždycky zvítězily jahody :-). Mám je v pudinku natolik ráda, že když nejsou čerstvé, sahám po mražených, přestože většinou nejradši používám sezónní ovoce. Další v pořadí oblíbenosti jsou borůvky, ale na jahody u mě nemají :-). Vyzkoušejte cokoliv, co vám bude chutnat.

  • Jáhly. Poměrově mi nejlépe vychází zhruba 200 ml jáhel (3/4 hrnku) na jeden sáček mražených jahod. Není to dogma, uzpůsobte si poměr podle své chuti.

  • Med. Množství podle vás, jak máte rádi sladké, já dávám několik lžic.

  • Strouhaný kokos na posypání a dozdobení.

Jak připravit jáhlový pudink:

  • Nejprve spaříme jáhly, abychom odstranili nahořklou chuť.

  • Dáme je vařit. Množství vody se udává různě, mně se osvědčilo dát 1 díl jáhel a 3 díly vody.

    Finta, aby se jáhly nepřipálily: Ještě ve studené vodě jáhly zamícháme, přikryjeme pokličkou, a od té doby je vůbec nemícháme. Přivedeme k varu a na mírném stupni necháme vařit. Až do té doby, než se voda v podstatě vyvaří a ve vrstvě jáhel se začnou dělat dírky. V tuhle chvíli sundáme z vařiče a necháme pod pokličkou dojít a vychladnout.

  • Studené, uvařené jáhly dáme do mixéru.

  • K nim přidáme čerstvé nebo rozmražené jahody.

  • Mixujeme, až vznikne hladká kaše. Dají se rozmixovat opravdu dohladka, takže nikdo z jedlíků ani nepozná, že to jsou jáhly :-).

  • Přidáme med a ještě promixujeme.

  • Dáme do misek a posypeme strouhaným kokosem.

  • Na dozdobení můžete přidat kousky čerstvého nebo i sušeného ovoce, oříšky…

Jáhly nasladko - jáhlový pudink s jahodami

Verze „VIP“ aneb bonus navíc :-):

Pokud byste si chtěli dát záležet a připravit opravdu dokonalou pochoutku, můžete do misek nejprve dát trochu granoly (různé druhy vloček s medem, zapečené v troubě), a teprve na ni potom jáhlový pudink. Tahle kombinace je skvělá.

Na závěr trocha motivace a osvěty :-):

Jáhly, kromě toho, že jsou moc dobré, jsou také hodně zdravé. Potvrdí vám to i andulky a papoušci :-), ti si na nich moc rádi pochutnávají. Akorát si je sami loupou :-). Jáhly jsou totiž oloupané proso. Obsahují spoustu minerálů, v zimě dokážou organismus krásně prohřát, a hlavně – působí zásadotvorně (o tom, jak je důležité jíst zásadotvorné potraviny, si můžete přečíst například v tomto článku >>).

Dobrou chuť!
Jana

PS: Ještě jeden tip: mezi další adepty na vítězství u mě jednoznačně patří například zapečená dýně s cuketou a mrkví. Recept už je na Mozaice déle, ale dala jsem k němu nové fotky, ty původní bych řekla, že mohly spíš odradit :-). A to by byla škoda, protože tohle jídlo je opravdu výborné.

Další zdravé recepty, a také články s pravidly zdravé výživy najdete v rubrice Zdravá strava >>

Tady si můžete stáhnout seznam potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku, a které naopak vynechat >>

  • Pokud byste rádi dostávali upozornění na nové články, napište mi prosím e-mail zde >>