Tenhle článek je takovým logickým zakončením série článků o detoxikaci. Jestli jste přišli rovnou sem, pak bych doporučovala si přečíst i ty další, abyste měli kompletní obrázek, nevytržený ze souvislostí.

A proto dneska začnu takovým malým rozcestníčkem, než vás pustím dál :-):

Až se tím vším prokoušete, na závěr si přečtěte dnešní rady, jak se průběžně čistit během celého roku, abychom to tělu co nejvíce usnadnili a nezačali ho po pořádné očistě zase hned zanášet (věřím, že nějakou podniknete :-)). Asi jako když vytřete kuchyň a rodinka by vám tam hned začala běhat v zablácených botách :-).

Jak se průběžně detoxikovat

Napíšu vám, jak se průběžně detoxikuji já, co se mi osvědčilo. Nebudu se o všem rozepisovat do detailů, to byste to četli ještě za měsíc :-), nasměruju vás případně na další moje články, kde najdete podrobnější informace.

Omezit přísun toxinů

Prvním krokem bude – co nejvíce omezit přísun toxinů do těla. Jako když zakážete dětem běhat v těch zablácených botách :-).

Když si přečtete úvodní článek, proč vůbec detoxikaci potřebujeme, a odkud se toxiny berou, vyplývá z toho logicky, co bychom měli ze svého života vypustit, co změnit apod. O jedné části – chemii v domácnosti, si můžete přečíst podrobněji v tomto článku: Balzám pro tělo: domácnost bez chemie a přírodní kosmetika >>

Následující rady se hodně kryjí s radami v článku o jarní očistě, jenom si to protáhněte na celý rok :-):

Strava

bazalkaZdravě jíst je v souvislosti s detoxikací naprostý základ. Některé potraviny dokážou tělo krásně čistit, jiné naopak hodně zanášet. Více povídání o tom, jak zdravou stravu vidím já, co zařadit a naopak vynechat z jídelníčku, najdete tady: Zdravá strava: je pro každého jiná? >>

Jde hlavně o to,  jíst opravdové potraviny, vařit z kvalitních základních surovin, pokud možno lokálně. Tím tělo ušetříte obrovského množství chemie a přidaných látek. Ale vyplatí se vynechat mimo jiné i mléko, které hodně zahleňuje (například děti trpící chronickou rýmou si pravděpodobně hodně oddychnou).

Zelené potraviny

V rámci zdravého stravování bych určitě doporučovala zařadit tzv. zelené potraviny, hlavně chlorellu (pozor na kvalitu). Ta dokáže tělo mimo jiné krásně průběžně čistit od těžkých kovů, což je v dnešní době veliký benefit. Kromě toho spolu s mladým ječmenem obsahují mnoho vitamínů a minerálu, v komplexní podobě, ve které je tělo schopno je ideálně využít.

Půst

Také v článku o jarní očistě píšu o půstu. Ten bych v nějaké míře doporučovala občas zařadit během celého roku. Někdo si oblíbil půstové pondělky, někomu více vyhovuje občasný krátký přerušovaný půst – například skončit večeří a začít jíst až druhý den obědem, mezitím pít jen vodu.

Během půstu má tělo klid na to, aby si v sobě důkladněji uklidilo.

Já nedělám nic pravidelně – občas držím půst jeden nebo dva dny, občas takovýto krátký přerušovaný půst, jednou za delší čas i nějaký vícedenní (nejdéle zatím týden)… poslouchám svoje tělo, ono si většinou samo řekne.

Až budete pročištění, budete se zdravě stravovat, pak uvidíte, jak s vámi vaše tělo začne krásně „mluvit“ :-). Nejen kdy chce půst, ale i co by si dalo dobrého (a nebudou to ani brambůrky, ani čokoláda :-)).

Pitný režim

S tím souvisí i zdravě a dostatečně pít, nejlépe čistou vodu. Měla by být přefiltrovaná, opravdu zdravá (já používám osmózu). Pomůžeme tím ledvinám, jednomu z nejdůležitějších detoxikačních orgánů.

Divoké bylinky

Během roku se snažte zařadit do jídelníčku co nejvíce divokých bylinek. Na jaře je to určitě hlavně kopřiva, pampeliška, ale není to jen jarní záležitost. Například takový ptačinec žabinec najdete i v zimě. Hlavně hořké bylinky pomáhají játrům, naší velké „čističce“.

Pohyb

pohybKdyž se dostatečně hýbeme, tělo se čistí pomocí kůže, plic, rozproudí se lymfa, okysličí se (nejen detoxikační) orgány… Skvělý je pohyb, při kterém se zpotíte a zadýcháte.

Psychický detox

Zase bych opakovala slova z článku o jarní očistě, mrkněte kdyžtak tam :-).

Co v radách k jarní očistě není a určitě bych to doporučovala:

Jablečný ocet

Jablečný ocet je taková zázračná potravina. Čistí tělo na mnoha úrovních, působí zásadotvorně (přestože je to ocet), zvyšuje imunitu… já začínám každý den teplou vodou právě s jablečným octem.

Je to v mých očích natolik prospěšná věc, že jsem o tom napsala samostatný článek: Jablečný ocet: skvělý pomocník na odkyselení organismu >>

Lapacho

Podobně úžasný superpomocník (nejen) v detoxikaci je i čaj/nečaj lapacho. Dokáže z těla odvádět dokonce i těžké kovy, významně pomáhá játrům a ledvinám. Nemusíte si ho dělat každý den, stačí ho zařadit mezi své oblíbence a popíjet během roku :-).

Spánek

Spánek je moc důležitý nejen pro odpočinek, ale i právě pro detoxikaci. Játra coby důležitý detoxikační orgán pracují především v noci, měli bychom jim proto dopřát klid na práci :-). Více o spánku píšu například tady:  Spánek – náš nejlepší lékař >>

Dýchání

Pro průběžnou detoxikaci je důležité i to, jak dýcháme, aby správně pracovaly plíce a aby se dostatečně okysličovaly buňky. Měli bychom se naučit dýchat nosem, a nejen do hrudníku, ale i do břicha, resp. jakoby do boků.

Sauna

Třešničkou na dortu je při čištění těla mimo jiné sauna. Kůže je obrovský detoxikační orgán, pomocí potu je schopna vyloučit z těla hodně škodlivin.

To je zatím asi všechno :-), alespoň všechno podstatné. Budu ráda, když mi napíšete, jak se čistíte (do komentářů nebo e-mailem), jak vám to jde atd.

Kdybyste chtěli mít komplexní návod pěkně pohromadě, mrkněte se na můj eBook Detoxikace od A do Z aneb návrat ke kořenům zdraví >> Tam najdete konkrétní čistící kúry s podrobným popisem, jak na to, jemné i důkladné, tipy na bylinky a spoustu dalších věcí :-).

Jana
  • Pokud byste rádi dostávali upozornění na nové články, napište mi prosím e-mail zde >>