Jednou z hlavních příčin opakujících se nemocí dýchacích cest je špatný stav našeho tlustého střeva. Trvalo mi dlouho, než jsem před lety na tohle přišla a ještě déle, než jsem našla ty správné postupy, jak střevům pomoci. Od okamžiku, kdy jsem to udělala, se můj zdravotní stav tehdy začal radikálně zlepšovat. Obrovskou roli hraje také psychika, ale když tlusté střevo není zrovna v nejlepší kondici, práce s psychikou nemůže přinést tak dobré výsledky, půjde to mnohem pomaleji.

Nejdříve trocha teorie :-):

Asi vás překvapí, jak jsou střeva velká: když bychom „rozbalili“ tenké a tlusté střevo, byla by to plocha větší než tenisový kurt. Už jen tohle když si uvědomíme – jak obrovskou plochou působí střeva na ostatní orgány a celé tělo, je jasné, že jejich vliv je obrovský.

Jak jsem psala v článku s receptem na kvašené zelí, ve střevech žije obrovské množství bakterií. Jsou mezi nimi užitečné i škodlivé a je hodně důležité, aby těch užitečných bylo dostatečné množství. To, jestli jich máme opravdu dost, totiž zásadně ovlivňuje naši imunitu.

Pokud střeva fungují správně, vytváří jakousi bariéru – zabraňují proniknutí škodlivých mikroorganismů do vnitřního prostředí těla. Mikroflóra sama vytváří antibiotické, protivirové a protimykotické látky. Naše tělo je strašně chytré, jen mu musíme pomoci :-).

Tlusté střevoV dnešní době je ale bohužel spousta faktorů, kvůli kterým se užitečná mikroflóra ničí, kolabuje její přirozený rozmnožovací systém, ubývá a pokud s tím něco neuděláme, dostaneme se brzy do bludného kruhu nemocí, ani nevíme jak. Ničí ji hlavně špatná strava (plná chemie, soli, cukru…), antibiotika, ale také ve velké míře stres, elektrosmog a další…

Dalším předpokladem je, že musíme mít tlusté střevo čisté, jinak se nemohou správně vstřebávat živiny, v usazeninách se množí škodlivé bakterie, plísně, parazité… oslabené střevo jim v tom nedokáže zkrátka zabránit a prospěšná střevní mikroflóra nemá moc šanci vítězit. Škodlivé bakterie pak produkují toxiny, které pronikají do těla a vznikají různé záněty apod., dokonce mohou proniknout až do mozku a způsobit nemoci typu deprese, hyperaktivita u dětí, autismus, epilepsie…

Jak souvisí dýchací cesty se střevem?

Podle tradiční čínské medicíny jsou tlusté střevo a plíce párové orgány, jejich energetické dráhy tvoří jeden okruh. Tlusté střevo tedy dýchací cesty hodně ovlivňuje. Když nepracuje správně, celá dráha střevo – plíce (tj. včetně průdušek atd.) se oslabuje.

Opakované rýmy apod. může způsobovat také nahromaděný hlen ve střevech, jehož velkým zdrojem jsou mléčné výrobky. Pokud vás nebo vaše děti často trápí rýma, zkuste úplně vyřadit mléčné výrobky z jídelníčku. Také zkuste na čas vyřadit cokoliv pšeničného, protože dnešní pšenice obsahuje přílišné množství lepku a zalepuje sliznici střeva. Když to vydržíte alespoň 6 týdnů, mohou se začít dít zázraky (budu ráda, když mi pak napíšete :-)).

Asi už je jasné, že mít čisté a dobře fungující střevo je jedna z nejlepších věcí, kterou můžeme pro uzdravení dýchacích cest (ale nejen jich, v podstatě pro uzdravení čehokoliv) udělat.

Co můžeme udělat konkrétně

  • Pročistit tlusté střevo

    Způsobů je hodně, napíšu vám teď jeden jemnější postup, který zvládne každý:

Očista střev lněným semínkem

lněné semínkoLněné semínko sice nepročistí střevo úplně důkladně, jako jiné, razantnější metody, ale také ho usazenin, parazitů, hlenů atd. částečně zbaví. Absorbuje toxiny a odvádí je z těla.

Lněným semínkem bychom měli střevo čistit tři týdny – každý den nalačno místo snídaně. Nejprve je potřeba narušit slupky – rozemlít ho, rozdrtit válečkem apod. (každý den čerstvou porci). Užívá se spolu s kefírem a lněným olejem:

1. týden: 1 lžíce lněného semínka, 1 lžíce lněného oleje, 100 ml kefíru
2. týden: 2 lžíce lněného semínka, 2 lžíce lněného oleje, 100 ml kefíru
3. týden: 3 lžíce lněného semínka, 3 lžíce lněného oleje, 150 ml kefíru

Během dne vypijte cca 2 litry čisté, neperlivé vody, aby se všechny toxiny odvedly z organismu ven.

Tato kúra se nedoporučuje jen v těhotenství a při vážných zdravotních problémech.

  • Dodat střevu probiotika

    Nejlepší je jednorázová intenzivní kúra trvající až jeden měsíc – užívat laktobacilus acidophilus, nejlépe ve směsi s dalšími druhy – vyplatí se koupit kvalitní. Skvělým přírodním zdrojem probiotik je cokoliv kvašeného – například pickles, recept popisuji v článku >>

  • Zdravě jíst

    Zdravá strava je úplně základní předpoklad, že do budoucna budete mít střeva v pořádku.

  • Mít dostatek pohybu

    To je důležité, aby střeva správně pracovala.

  • Také bych doporučovala alespoň na čas užívat chlorellu

    Je to silný antioxidant, obsahuje spoustu živin, chlorofyl, ale hlavně odvádí z těla toxiny včetně těžkých kovů a při uzdravování tlustého střeva může hodně pomoci.

Pokud byste to chtěli vzít zgruntu :-), pročistěte si kromě střeva i další orgány a celé tělo. Například jarní očista jater dělá také zázraky.

Detoxikace je zkrátka něco, co může být zlomovým momentem k lepšímu na vaší cestě za zdravím.

Já na ni nedám dopustit už spoustu let. Všechny svoje zkušenosti (spoustu metod, návodů a tipů) jsem vám sepsala v komplexním pomocníkovi >>

Mějte se krásně a napište mi, budu ráda za jakékoliv vaše zkušenosti.

Jana
  • Pokud byste rádi dostávali upozornění na nové články, napište mi prosím e-mail zde >>