Kdysi jsem byla na přednášce jednoho amerického homeopata. Z homeopatie si toho od něho bohužel moc nepamatuju :-), ale utkvěly mi v hlavě dvě věci: nenosit podprsenky s kosticemi a ráno pít na střídačku jablečný ocet a jedlou sodu (na odkyselení organismu, obojí ředěné vodou).

Od té doby dbám všech jeho rad: kostice jsem vyhodila, jablečný ocet a jedlá soda se stali mými dlouholetými ranními kamarády :-).

A právě o jedlé sodě a jablečném octě bych vám ráda dneska napsala. Mám totiž zkušenost, že začínat jimi den opravdu pomáhá tělo uzdravovat (dělám to už dlouhá léta).

Buďme kyselí tak akorát: důsledky překyselení organismu

Naše tělo potřebuje být v tzv. acidobazické rovnováze, tak dokáže dobře fungovat. Pozor ale – pH krve je něco jiného, než pH moči, pH jednotlivých orgánů atd. Zatímco pH moči se mění, pH krve je neměnné.

„Přezásaděný“ člověk je v podstatě vyhynulý tvor :-), zato překyselení (nízké pH) jsme skoro všichni (přesněji řečeno „snažíme“ se být překyselení, tělo s tím hned urputně bojuje, protože pH krve musí za každou cenu udržet stejné). A tím nastávají problémy:

  • Jelikož je tělo strašně chytré a acidobazickou rovnováhu nutně potřebuje, za každou cenu kyseliny nějak neutralizuje, aby se dostalo „do limitu“. Dělá to například tak, že si bere minerály (hlavně vápník) z kostí, zubů, chrupavek atd. To je jenom krůček například k osteoporóze.

Proč jsme překyselení

  • Špatná strava

    zdravá stravaLví podíl na překyselení organismu má naše strava. Největší záškodníci jsou v tomto smyslu maso, cukr, mléko, alkohol, ale i pečivo, těstoviny, bílá rýže… Naopak zásadotvorné jsou například: syrová zelenina, ovoce, jáhly, pohanka ale pozor, je v tom finta :-). Nezáleží na tom, jakou má ta potravina chuť: třeba takový citron sice chutná kysele, ale je zásadotvorný. Zrovna tak jablečný ocet apod.

  • Špatné dýchání

    Záleží také, jak dýcháme. Kyslík má totiž schopnost odkyselovat. Povrchní dýchání vede k překyselení, naopak zhluboka dýchat na čerstvém vzduchu dělá zázraky :-).

    stromy - kyslíkJe to i vlastně stejný princip, proč hluboké dýchání podle Wima Hofa může zastavit rozjíždějící se nemoc (testováno na mně, opravdu to funguje :-)).

  • Psychika

    Jako vždycky nesmí v seznamu chybět psychika :-). Jakýkoliv stres, strach, napětí… to všechno nás také hodně zakyselí, i když se kysele netváříme :-).

Jak na odkyselení organismu

Kromě zdravého jídla, pořádného dýchání a psychické pohody dokáže tělo krásně zezásadit i půst. Nemusíte hned hladovět měsíc, můžete začít kratičkými půsty. Jak jsem poprvé hrdinně „půstovala“ 7 dní :-), si můžete přečíst tady>>

sůl do koupele na odkyselení organismuNebo také koupele v zásadité vodě (prodávají se zásadité směsi – soli do koupele), tím to pojistíme zvenku :-). Při takové koupeli se z těla vytáhnou kyseliny a toxiny. Je to i skvělá věc na detoxikaci obecně, protože kůže je hodně důležitý detoxikační orgán. Jenom si musíte zahrát tak trochu na vodníky a vydržet ve vaně dost dlouho (klidně 90 minut) :-). Třeba si k tomu pusťte na notebooku nějaký hezký film…

Odkyselení sodou

A jsme konečně u slibované jedlé sody :-). Od zmiňované homeopatické přednášky uplynulo hodně času – za tu dobu jsem slyšela nebo četla o velkém množství skvělých zkušeností s ní. Existují i celé knížky na toto téma, nejznámější je asi Jedlá soda – unikátní přírodní léčba (Dr. Mark Sircus).  

Jedlá soda (neboli soda bikarbona) dokáže neutralizovat kyseliny, tudíž přispěje k zásaditějšímu prostředí v těle.

jedlá soda bikarbonaMůj názor a moje osobní zkušenost je ta, že může hodně pomoci, ale není dobré spoléhat jen na ni jako na zázračný přípravek. A už vůbec ne to s ní nějak přehánět. Je to stejné, jako třeba s koloidním stříbrem a dalšími „zázraky“: nejdůležitější je dbát o sebe celkově. Zdravě jíst, hýbat se a správně dýchat, být psychicky v pohodě. A jedlou sodou to jenom tak jako hezky dolaďovat :-).

Jak se užívá jedlá soda

Nejlepší je pít ji hned ráno, asi půl hodiny před snídaní. Určitě ne po jídle, to bychom neutralizovali kyseliny v žaludku, zkomplikovali bychom trávení jídla a spíš bychom si uškodili.

  • Já si míchám vždycky tak čtvrt až půl kávové lžičky sody na půl litru vody. Nasypu sodu do hrnku a zaliju ji nejdříve asi čtvrt litrem horké vody (nemusí se úplně vařit, ale horká). Zamíchám ji, aby pořádně vybublala. Pak ji doleju studenou vodou a přidám cca dvě polévkové lžíce citronu.

Pokud užíváte pravidelně nějaké léky, tak se radši poraďte s lékařem, s nějakými se prý jedlá soda nemá moc ráda.

Jablečný ocet

Takovým „fajn bráchou“ jedlé sody je jablečný ocet. Přestože je to ocet, působí zásadotvorně. Je to také skvělý pomocník na detoxikaci jater, lymfatických uzlin, vyplavuje toxiny a plísně z těla…

Já ho střídám s jedlou sodou, tj. jeden den si do vody dám jedlou sodu, druhý den jablečný ocet.

  • Do půl litru vlažné nebo teplé vody (může být i studená, ale pro tělo je ráno lepší alespoň trošku ohřátá) dávám jednu až dvě lžíce jablečného octa. Piju také nalačno, jako u jedlé sody. Než si dám snídani, mám čas se otužovat :-).

Ranní rituály jsou vůbec moje specialita :-). Zjišťuju, že nějaký ten ranní rituálek si zavedlo hodně lidí a je pro mě vždycky zajímavé si o nich poslechnout :-). Určitě neuděláte chybu, když zařadíte právě pití sody nebo jablečného octa.

Jana
  • Pokud byste rádi dostávali upozornění na nové články, napište mi prosím e-mail zde >>