Kdysi jsem byla na přednášce jednoho amerického homeopata. Z homeopatie si toho od něho bohužel moc nepamatuju :-), ale utkvěly mi v hlavě dvě věci: nenosit podprsenky s kosticemi a ráno pít na střídačku jablečný ocet a jedlou sodu (na odkyselení organismu, obojí ředěné vodou).

Od té doby dbám všech jeho rad: kostice jsem vyhodila, jablečný ocet a jedlá soda se stali mými dlouholetými ranními kamarády :-).

A právě o jedlé sodě a jablečném octě bych vám ráda dneska napsala. Mám totiž zkušenost, že začínat jimi den opravdu pomáhá tělo uzdravovat (dělám to už dlouhá léta).

Buďme kyselí tak akorát: důsledky překyselení organismu

Naše tělo potřebuje mít pH mezi 7,35 až 7,45. V tomhle limitu je v tzv. acidobazické rovnováze a dokáže dobře fungovat.

„Přezásaděný“ člověk je v podstatě vyhynulý tvor :-), zato překyselení (nízké pH) jsme skoro všichni (resp. „snažíme“ se být překyselení, tělo s tím hned urputně bojuje). A tím nastávají problémy:

  • Můžeme onemocnět vším možným, protože nemocem se daří v kyselém prostředí (naopak zásadité nemají rády).

  • Jelikož je tělo strašně chytré a acidobazickou rovnováhu nutně potřebuje, za každou cenu kyseliny nějak neutralizuje, aby se dostalo „do limitu“. Dělá to například tak, že si bere minerály (hlavně vápník) z kostí, zubů, chrupavek atd. To je jenom krůček například k osteoporóze.

Proč jsme překyselení