Klíčky jsou jeden z nejlepších způsobů, jak tělu dodat maximum toho, co potřebuje. V dnešní uspěchané době plné stresu, toxinů všude, kam se podíváme, sezení u počítače, „prázdných“ potravin atd. se vlastně ani nedivím, že nám často dochází energie. Naše zásoby živin se vyčerpávají a tělo přestává mít kde brát. Myslím, že ani zdravě žijící člověk se dneska neobejde bez suplementů, ale o tom až jindy.

Tenhle článek bude o klíčení semínek, protože klíčky jsou pro zdraví úplným pokladem.

Jsou přímo „nadupané“ vitamíny, minerály, enzymy, aminokyselinami, dokonce obsahují i vitamín B12 a antioxidanty, které alespoň trošku napravují škody po volných radikálech (ty poškozují naše buňky a vyhnout se jim moc nedá).

Klíčky jsou vlastně taková malá továrna na energii. Je to logické: klíček nebo pak zelená rostlinka musí mít v sobě obrovskou vitalitu, aby dokázala vyrůst ze semínka.

V klíčcích je ta nelepší koncentrovaná energie, jakou nám rostliny mohou dát.

Navíc jsou oproti doplňkům stravy levné, čerstvé, přírodní – všechny vitamíny, minerály atd. jsou v nich obsaženy v přirozeném, ideálním poměru, tělo je dokáže krásně přijmout.

Tak co, už se těšíte, jak začnete klíčit :-)? Pojďme se podívat, jak na to. Je to úplně jednoduché.

Jak a co klíčit

Sklenice nebo miska na klíčení

Jestli máte do budoucna v plánu klíčit pravidelně, doporučovala bych vám pořídit si sklenici na klíčení (normální sklenice – s víčkem v podobě sítka nebo jsou ve víčku dírky).

Buď se prodávají (jsou různé typy, já jsem si koupila tu, co je na fotkách), nebo si ji můžete i vyrobit: vezměte klasickou zavařovací sklenici a do víčka udělejte hřebíkem dírky, aby mohla vytékat voda ven.

Když zapátráte na internetu, objevíte i nejrůznější misky na klíčení složené z několika vrstev apod.

Pro začátek vyzkoušejte klíčení munga