Klíčky jsou jeden z nejlepších způsobů, jak tělu dodat maximum toho, co potřebuje. V dnešní uspěchané době plné stresu, toxinů všude, kam se podíváme, sezení u počítače, „prázdných“ potravin atd. se vlastně ani nedivím, že nám často dochází energie. Naše zásoby živin se vyčerpávají a tělo přestává mít kde brát. Myslím, že ani zdravě žijící člověk se dneska neobejde bez suplementů, ale o tom až jindy.

Tenhle článek bude o klíčcích, ty jsou totiž pro zdraví úplným pokladem.

Jsou přímo „nadupané“ vitamíny, minerály, enzymy, aminokyselinami, dokonce obsahují i vitamín B12 a antioxidanty, které alespoň trošku napravují škody po volných radikálech (ty poškozují naše buňky a vyhnout se jim moc nedá).

Klíčky jsou vlastně taková malá továrna na energii. Je to logické: klíček nebo pak zelená rostlinka musí mít v sobě obrovskou vitalitu, aby dokázala vyrůst ze semínka.

V klíčcích je ta nelepší koncentrovaná energie, jakou nám rostliny mohou dát.

Navíc jsou oproti doplňkům stravy levné, čerstvé, přírodní – všechny vitamíny, minerály atd. jsou v nich obsaženy v přirozeném, ideálním poměru, tělo je dokáže krásně přijmout.

Tak co, už se těšíte, jak začnete klíčit :-)? Pojďme se podívat, jak na to. Je to úplně jednoduché.

Jak klíčit

Jestli máte do budoucna v plánu klíčit pravidelně, doporučovala bych vám pořídit si klíčící sklenici (normální sklenice – s víčkem v podobě sítka nebo jsou ve víčku dírky).

Buď se prodávají (jsou různé typy, já jsem si koupila tu, co je na fotkách), nebo si ji můžete i vyrobit: vezměte klasickou zavařovací sklenici a do víčka udělejte hřebíkem dírky, aby mohla vytékat voda ven.

Asi nejjednodušší je napoprvé zkusit třeba fazole mungo. Ty klíčí skoro samy :-).

Mungo dejte do sklenice (nedávejte ho moc, aby netvořilo silnou vrstvu, to by pak klíčilo hůře), zalijte vodou a nechte 24 hodin máčet. 

Pak vodu slijte, sklenici otočte dnem nahoru a každé ráno a večer proplachujte.

Za několik dní vyrostou krásné klíčky. Takhle vypadá úrodička plná energie :-):

Klíčky mungo
Tip na zjednodušení: mungo je na klíčení natolik jednoduché, že ani nepotřebujete sklenici se sítkem, stačí ho nasypat do misky. Jinak je postup stejný. Zalít na 24 hodin vodou, pak slít (mungo zůstane mokré na dně) a proplachovat. Na klíčení čehokoliv jiného použijte raději sklenici :-).

Použití

Klíčky můžete přidat do salátu, na chleba, rozmixovat do smoothie, do pomazánek, hodí se jako obloha k jídlu nebo je sníst jen tak… fantazii se meze nekladou :-).

Co můžeme klíčit

Vsadím se, že jakmile sklidíte první várku klíčků, chytne vás to a začnete dělat různé pokusy :-).

Klíčit toho můžete spoustu: jakékoliv luštěniny (já mám např. moc ráda čočku), obiloviny (pšenice, ječmen…), semínka (slunečnice…).

Všechno by mělo být v přírodním stavu, tj. neloupané, nesolené, nepůlené…. ale to je asi jasné :-).

Vychytávka pro řeřichu

misky na řeřichuTrošku jinak klíčím řeřichu. Dříve jsem její semínka dávala na mokrou vatu a průběžně ji zvlhčovala – na té krásně vyroste „travička“. Ale vzhledem k obsahu chemických látek v bělené vatě jsem si vyrobila vychytávku:

Vzala jsem dvě misky (sice plastové, ale udělala jsem kompromis), které pasují do sebe, a do jedné udělala horkým hřebíkem dírky. Ta s dírkami je potom navrchu. (Kamarád takto použil dvě plastové krabičky od zmrzliny).

řeřichaNasypu do ní semínka řeřichy a zaliju hodně vodou. Jak jsou dírky malé, voda odtéká pomalu. Když úplně vyteče do spodní misky, vyliju ji a každé ráno a večer do horní misky opět naliju vodu – stačí už trochu méně.

Za pár dní řeřicha vyroste – oproti jiným klíčkům ji nechávám vyrůst až do malých rostlinek s lístky. Ale to asi znáte :-). Použít ji můžete stejně, jako ostatní klíčky.

Na závěr pro odlehčení – připomnělo mi to text písně Jaromíra Nohavici :-):

…Pepovi jde hlava kolem, sedí za kuchyňským stolem.

Celý dům už dávno chrní, Pepa zkouší klíčit zrní.

Sedí jako na jehličí: „Vyklíčí, či nevyklíčí?“

Vyklíčilo! Pepa jásá a rovnou to zrní spásá…

Přeju vám, ať vám také vyklíčí :-), a spoustu energie do života.

Jana
  • Pokud byste rádi dostávali upozornění na nové články, napište mi prosím e-mail zde >>