Když jsem poprvé ochutnala polévku s chlebovým kváskem, bývala bych ji jedla celý týden :-). Od té doby jsem ji měla na spoustu způsobů: jako tradiční krkonošské kyselo (díky němu jsem na výletech na běžkách poznala snad všechny boudy v Krkonoších :-)), nebo jako nejrůznější druhy kváskových zeleninových polévek.
Pak jsem ji začala vařit i doma. Časem jsem se ustálila na jedné variantě, která mi chutná úplně nejvíc: není to pravé kyselo, ale spíš zeleninová polévka, které kvásek dodává úžasnou chuť. A tenhle recept vám chci dneska napsat.
Začneme tím, kde sehnat chlebový kvásek
Kdo bydlí v podhůří Krkonoš, tak to má snadné – v kdejakém pekařství ho normálně prodávají. My ostatní si musíme poradit jinak. Jestli znáte někoho, kdo peče pravidelně kváskový chleba, určitě bude mít nějaký ten kvásek v ledničce – poproste ho/ji, ať vám trošku dá.
Pak stačí doma přidat žitnou mouku a vodu, pár dní ho krmit a máte vyhráno. Nebo se dá koupit kvásek v prášku – většinou v obchodech zdravé výživy. Podle návodu si ho pak můžete z něho vyrobit. Případně vypěstovat od nuly – z žitné mouky a vody – na internetu najdete spoustu návodů.
Kvásek máme, jdeme vařit :-).
Zeleninová polévka s kváskem
Co budeme potřebovat:
Nejdříve si nakrájíme zeleninu na malé kousky – to trvá asi nejdéle z celého vaření :-).
Na trošce oleje osmažíme cibulku. Zalijeme vodou, přidáme houby, kmín, mořskou řasu (např. 1/2 plátku Kombu) a zbytky zeleniny na vývar (tvrdé části, košťály a vše, co nechceme mít přímo v polévce). Vaříme, až houby skoro změknou.
Pak řasu a velké kusy zeleniny vyndáme a místo nich přidáme brambory a zeleninu nakrájenou na kousky.
Ochutíme kořením a povaříme. Na posledních přibližně 10 minut přidáme kvásek (předem rozšlehaný s trochou vody, aby nedělal v polévce kousky).
Na závěr ještě česnek a rozšlehané vejce. Vaříme už jen chvilinku.
Tak dobrou chuť :-).
Jana
Další zdravé recepty, a také články s pravidly zdravé výživy najdete v rubrice Zdravá strava >>
Tady si můžete stáhnout seznam potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku, a které naopak vynechat >>
Tradicni krkonosske kyselo…himalajska sul,morska rasa, Kombu,Wakame,Nori,Tamari…to ma byt krkonosska tradice?
Hezký den, tahle polévka samozřejmě tradice není, však ji nevydávám za kyselo :-). Nazvala jsem ji zeleninová polévka s kváskem, z kysela jenom vychází. Obecně se snažím používat jenom domácí suroviny, ale např. himálajskou sůl používám pořád místo té normální rafinované, protože obsahuje hodně minerálů, nějakou mořskou řasu vařím také v podstatě v každé polévce, protože obsahují vysoký podíl prospěšných látek včetně jodu. Ale jak jsem psala, ty řasy, Tamari atd. do polévky ani dávat nemusíte. Jana