Krůtí maso se zeleninou na thajský způsob má spoustu variant – ostatně jako většina jídel, která vařím, protože ráda improvizuju :-). Základem je kvalitní maso, rýže, jakou máte rádi, zelenina se dá pokaždé obměňovat a skvělou chuť šťávě (nebo chcete-li řidší omáčce) dodá kokosové mléko. Zatím jsem sklidila pochvalu od každého, kdo tohle jídlo u mne ochutnal :-).

Budete potřebovat:

  • rýže – bílá nebo celozrnná, jakou máte rádi

  • krůtí maso – kupte si kvalitní, nejlépe bio

  • sůl – já používám himálajskou

  • špenát – listový mražený nebo čerstvý

  • řapíkatý celer – jeden svazek

  • jarní cibulka – jeden svazek

  • olej – nejlépe kokosový

  • 1 větší cibule

  • kousek čerstvého zázvoru

  • kokosové mléko – v plechovce nebo sušené rozmíchané s vodou

  • indické kari, chilli, petržel – koření můžete podle chuti obměňovat

  • řasy – nepovinně :-). Já je většinou přidávám – kvůli obsahu minerálů. Nejčastěji vločky Nori.

  • česnek – několik stroužků

Krůtí maso s rýžíJiné varianty:

Zelenina: rajčata, mrkev, paprika, cuketa, pórek, celer – i strouhaný.
Koření: paprika, bazalka, kurkuma, pepř, pažitka.
Je výborné přidat i houby – žampiony nebo hříbky.

Pojďme vařit:

  • Já si nejprve všechno předem nakrájím: maso a zeleninu na kousky, cibuli a zázvor na malé kostičky.

  • Dáme vařit rýži.

  • Na lžíci kokosového oleje mezitím osmahneme osolené krůtí maso doměkka.

  • Zároveň na druhé pánvi připravíme zeleninu: použijeme opět lžíci kokosového oleje, zpěníme na něm cibuli a když zesklovatí, přidáme zázvor. Chvíli smažíme a pak postupně přidáváme všechnu zeleninu: špenát, řapíkatý celer, jarní cibulku.

  • Když zelenina změkne, přidáme kokosové mléko, koření a případně řasy. Ještě chvilku povaříme.

  • Až nám změkne maso, smícháme ho se zeleninou a necháme chvilku smísit chutě. Před dovařením přidáme prolisovaný česnek.

Podáváme s kopečky rýže.

Jako oblohu přidávám syrovou zeleninu, rychlokvašené zelí, naklíčené mungo apod.

Dobrou chuť :-),

Jana

PS: Další recepty na Mozaice zdraví najdete tady >>

  • Pokud byste rádi dostávali upozornění na nové články, napište mi prosím e-mail zde >>