Krůtí maso se zeleninou na thajský způsob má spoustu variant – ostatně jako většina jídel, která vařím, protože ráda improvizuju :-). Základem je kvalitní maso, rýže, jakou máte rádi, zelenina se dá pokaždé obměňovat a skvělou chuť šťávě (nebo chcete-li řidší omáčce) dodá kokosové mléko. Zatím jsem sklidila pochvalu od každého, kdo tohle jídlo u mne ochutnal :-).
Na krůtí maso se zeleninou a rýží budete potřebovat:
rýže – bílá nebo celozrnná, jakou máte rádi
krůtí maso – kupte si kvalitní, nejlépe bio
sůl – já používám himálajskou
špenát – listový mražený nebo čerstvý
řapíkatý celer – jeden svazek
jarní cibulka – jeden svazek
olej vhodný ke smažení, já používám většinou přepuštěné máslo
1 větší cibule
kousek čerstvého zázvoru
kokosové mléko – v plechovce nebo sušené rozmíchané s vodou
indické kari, chilli, petržel – koření můžete podle chuti obměňovat
mořské řasy – nepovinně :-). Já je většinou přidávám – kvůli obsahu minerálů. Nejčastěji vločky Nori.
česnek – několik stroužků
Jiné varianty:
Zelenina: rajčata, mrkev, paprika, cuketa, pórek, celer – i strouhaný.
Koření: paprika, bazalka, kurkuma, pepř, pažitka.
Je výborné přidat i houby – žampiony nebo hříbky.
Pojďme vařit:
Já si nejprve všechno předem nakrájím: maso a zeleninu na kousky, cibuli a zázvor na malé kostičky.
Dáme vařit rýži.
Mezitím osmahneme osolené krůtí maso doměkka.
Zároveň na druhé pánvi připravíme zeleninu: zpěníme cibuli a když zesklovatí, přidáme zázvor. Chvíli smažíme a pak postupně přidáváme všechnu zeleninu: špenát, řapíkatý celer, jarní cibulku.
Když zelenina změkne, přidáme kokosové mléko, koření a případně řasy. Ještě chvilku povaříme.
Až nám změkne maso, smícháme ho se zeleninou a necháme chvilku smísit chutě. Před dovařením přidáme prolisovaný česnek.
Podáváme s kopečky rýže.
Jako oblohu přidávám syrovou zeleninu, rychlokvašené zelí, naklíčené mungo apod.
Dobrou chuť :-),
Jana
Další zdravé recepty, a také články s pravidly zdravé výživy najdete v rubrice Zdravá strava >>
Tady si můžete stáhnout seznam potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku, a které naopak vynechat >>