Vymýšlela jsem, jak zpracovat naklíčenou čočku, a vzniklo jídlo, nad kterým se určitě bude olizovat celá vaše rodina, a ještě si půjdou dvakrát přidat – tedy pokud jim ho uvaříte :-). Já jsem byla nadšená :-), hodně příjemně mě tohle jídlo překvapilo. Jak už to občas u mě bývá, recept vznikl úplnou náhodou a tipuji, že ho nikde nenajdete.

Základem je, jak už jsem zmiňovala, naklíčená čočka. Pro někoho to nemusí znít zrovna lákavě, ale zkuste to, vsadím se, že vás až zaskočí, jak je dobrá.

A nejen dobrá, budete po ní přímo sršet vitalitou :-). Zvlášť po zimě, kdy naše tělo volá po vitamínech, minerálech, enzymech…toho všeho jsou klíčky, i ty čočkové, plné. Tak jako v přírodě, semínko klíčením nabírá sílu a množství těchto prospěšných látek se zmnohonásobí.

Kromě toho si posílíte imunitu, pročistíte tělo (klíčky pomáhají detoxikovat) a pokud vás klasicky uvařená čočka trápí nadýmáním, u té naklíčené je to v pohodě.

Naklíčenou čočku můžete jen tak zobat samotnou, nebo ji přidat do salátu, do polévky, do rizota, rozmixovat do pomazánky… také se dá uvařit – sice tím zničíte hodně vitamínů a minerálů, ale aspoň vás nebude nadýmat.

Já jsem z ní připravila takový „teplo-studený salát“ – moooc dobrý :-).

Začneme tím, jak naklíčit čočku

naklíčená čočka po třech dnechNasypeme ji do sklenice – kolik, to záleží, jaký máte hlad a kolik vás na to bude :-). Počítejte s tím, že klíčením nabyde.

Zalijeme vodou a necháme přes noc namočenou.

Ráno vodu slijeme a otočíme sklenici šikmo dnem vzhůru, aby mohla voda odkapávat. Každý večer a ráno čočku propláchneme a zase sklenici otočíme.

Je to úplně stejné, jako s klíčením většiny ostatních semínek a luštěnin. Čočka vyklíčí přibližně za 2-3 dny, podle světla a tepla u vás doma (na fotce ve sklenici je čočka po třech dnech, už začínají vyrůstat lístečky).