Vymýšlela jsem, jak zpracovat naklíčenou čočku, a vzniklo jídlo, nad kterým se určitě bude olizovat celá vaše rodina, a ještě si půjdou dvakrát přidat – tedy pokud jim ho uvaříte :-). Já jsem byla nadšená :-), hodně příjemně mě tohle jídlo překvapilo. Jak už to občas u mě bývá, recept vznikl úplnou náhodou a tipuji, že ho nikde nenajdete.
Základem je, jak už jsem zmiňovala, naklíčená čočka. Pro někoho to nemusí znít zrovna lákavě, ale zkuste to, vsadím se, že vás až zaskočí, jak je dobrá.
A nejen dobrá, budete po ní přímo sršet vitalitou :-). Zvlášť po zimě, kdy naše tělo volá po vitamínech, minerálech, enzymech…toho všeho jsou klíčky, i ty čočkové, plné. Tak jako v přírodě, semínko klíčením nabírá sílu a množství těchto prospěšných látek se zmnohonásobí.
Kromě toho si posílíte imunitu, pročistíte tělo (klíčky pomáhají detoxikovat) a pokud vás klasicky uvařená čočka trápí nadýmáním, u té naklíčené je to v pohodě.
Naklíčenou čočku můžete jen tak zobat samotnou, nebo ji přidat do salátu, do polévky, do rizota, rozmixovat do pomazánky… také se dá uvařit – sice tím zničíte hodně vitamínů a minerálů, ale aspoň vás nebude nadýmat.
Já jsem z ní připravila takový „teplo-studený salát“ – moooc dobrý :-).
Začneme tím, jak naklíčit čočku
Nasypeme ji do sklenice – kolik, to záleží, jaký máte hlad a kolik vás na to bude :-). Počítejte s tím, že klíčením nabyde.
Zalijeme vodou a necháme přes noc namočenou.
Ráno vodu slijeme a otočíme sklenici šikmo dnem vzhůru, aby mohla voda odkapávat. Každý večer a ráno čočku propláchneme a zase sklenici otočíme.
Je to úplně stejné, jako s klíčením většiny ostatních semínek a luštěnin. Čočka vyklíčí přibližně za 2-3 dny, podle světla a tepla u vás doma (na fotce ve sklenici je čočka po třech dnech, už začínají vyrůstat lístečky).
Můžete ji použít hned, jak vyraší klíčky, nebo počkat déle, až vyrostou i malinké lístečky. Ty jsou také moc dobré a obsahují chlorofyl, který naše tělo také rozhodně uvítá :-).
Podrobný postup, jak a v čem klíčíme (nejen) čočku, jsem popsala v tomto článku >>
Čočku máme, mrkneme se na další suroviny.
Na salát z naklíčené čočky budete potřebovat:
naklíčenou čočku
řeřichu – semínka řeřichy si dejte několik dní předem vyklíčit a vyrůst na vatičku nebo do misky s dírkama (jak ji podomácku vyrobit, popisuji také v článku o klíčení).
šnitlík neboli pažitku, případně jinou zelenou nať. Nedávno jsem objevila na kraji lesa divoký šnitlík, to je lahůdka :-).
mrkev, petržel
cuketa
červená řepa
himálajská sůl, kari, chilli
olivový olej
kvašené zelí jako oblohu
A můžeme začít:
Naklíčenou čočku dáme do větší mísy, ve které budeme salát míchat. Přidáme řeřichu a nakrájenou pažitku.
Červenou řepu nakrájíme na malé kostičky a uvaříme ji ve vodě do měkka.
Na pánvi osmažíme (nejlépe na přepuštěném másle Ghí) na tenká kolečka pokrájenou mrkev a petržel. Po chvilce přidáme cuketu – nakrájenou na malé kostičky. Osolíme, přidáme malinko kari a chilli a smažíme do poloměkka (nebo jak to máte rádi :-)).
Řepu a zeleninu přidáme do mísy, k tomu trochu olivového oleje a promícháme všechno dohromady.
Dáme na talíř nebo do misky a jako oblohu trochu kvašeného zelí.
Na úvodní fotce s talířem i na téhle v misce je vidět, jaká vznikne nádherná směs barev – i vaše oči si při jídle přijdou na své :-).
Přeju vám, ať si pochutnáte.
Jana
Další zdravé „mozaičí“ recepty, a také články s pravidly zdravé výživy najdete v rubrice Zdravá strava >>
Tady si můžete stáhnout seznam potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku, a které naopak vynechat >>