Hummus je naprosto fantastické jídlo (pocházející z arabské kuchyně), byť nám to tak v češtině zrovna nezní :-). Jeho název je odvozený z arabského himmas, v překladu cizrna. „A vvvo tom to je“ :-): o cizrně, skvěle chutnající luštěnině, připomínající svou chutí oříšky.

Tenhle recept píšu vlastně pro maminku, které ho už nějakou dobu slibuji. Takže mami, tady ho máš i s fotkami :-). A vy, milí čtenáři Mozaiky, ho určitě vyzkoušejte také, protože to rozhodně stojí za to.

Pokud jste ještě čistě náhodou o hummusu neslyšeli, jde o pomazánku z rozmixované cizrny, kterou ochutíme sezamovou pastou a dalšími ingrediencemi.

Můžeme ji „po našem“ namazat na chleba, ale běžně se do ní spíše namáčejí kousky pita chleba, tortily apod. Já hummus nejradši nabírám čerstvou nebo pečenou zeleninou nakrájenou na špalíčky nebo pečený