Hummus je naprosto fantastické jídlo (pocházející z arabské kuchyně), byť nám to tak v češtině zrovna nezní :-). Jeho název je odvozený z arabského himmas, v překladu cizrna. „A vvvo tom to je“ :-): o cizrně, skvěle chutnající luštěnině, připomínající svou chutí oříšky.
Tenhle recept píšu vlastně pro maminku, které ho už nějakou dobu slibuji. Takže mami, tady ho máš i s fotkami :-). A vy, milí čtenáři Mozaiky, ho určitě vyzkoušejte také, protože to rozhodně stojí za to.
Pokud jste ještě čistě náhodou o hummusu neslyšeli, jde o pomazánku z rozmixované cizrny, kterou ochutíme sezamovou pastou a dalšími ingrediencemi.
Můžeme ji „po našem“ namazat na chleba, ale běžně se do ní spíše namáčejí kousky pita chleba, tortily apod. Já hummus nejradši nabírám čerstvou nebo pečenou zeleninou nakrájenou na špalíčky nebo pečenými bramborami (případně batáty, to je také skvělá kombinace).
Abych vás ještě více nalákala, tak cizrna i sezamová pasta tahini, která je „povinnou“ součástí receptu, jsou ohromně výživné – obsahují kromě jiného hodně vápníku, železa, vitamínu B…
Dneska se dá hummus už běžně koupit hotový, ale není nad to, když si ho uvaříte doma, pěkně poctivě a s vychytávkami, které vám popíšu :-).
Na hummus (cizrnovou pomazánku) budete potřebovat:
Postup, jak připravit vychytaný domácí hummus
Jak vidíte, příprava hummusu trvá docela dlouho, ale oproti kupovanému je tenhle domácí nesrovnatelně lepší. Já ho většinou udělám hodně najednou, rozdělím do sáčků nebo mističek a dám do mrazáku. Po rozmrazení se sice malinko změní konzistence a čerstvý je zkrátka čerstvý, ale když pak někdy nemáte čas, stačí ho vytáhnout a máte skvělou svačinku. Tak dobrou chuť :-).
Jana
Další zdravé recepty, a také články s pravidly zdravé výživy najdete v rubrice Zdravá strava >>
Tady si můžete stáhnout seznam potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku, a které naopak vynechat >>
Jste skvělá, Jano. “ Tadá, jdeme mixovat“. Bavím se stylem, jakým píšete. Jste mi hodně blízká. Děkuji, že jste a můžu si občas něco přečíst.
Moc Vám Alenko děkuji za komentář, mám z toho radost :-).
Výborné recepty, super! Díky Jano. I meditace uzdravení a odpuštění. Díky.
Hezký den, to mám radost, moc děkuji za komentář. Jana