Hummus je naprosto fantastické jídlo (pocházející z arabské kuchyně), byť nám to tak v češtině zrovna nezní :-). Jeho název je odvozený z arabského himmas, v překladu cizrna. „A vvvo tom to je“ :-): o cizrně, skvěle chutnající luštěnině, připomínající svou chutí oříšky.

Tenhle recept píšu vlastně pro maminku, které ho už nějakou dobu slibuji. Takže mami, tady ho máš i s fotkami :-). A vy, milí čtenáři Mozaiky, ho určitě vyzkoušejte také, protože to rozhodně stojí za to.

Pokud jste ještě čistě náhodou o hummusu neslyšeli, jde o pomazánku z rozmixované cizrny, kterou ochutíme sezamovou pastou a dalšími ingrediencemi.

Můžeme ji „po našem“ namazat na chleba, ale běžně se do ní spíše namáčejí kousky pita chleba, tortily apod. Já hummus nejradši nabírám čerstvou nebo pečenou zeleninou nakrájenou na špalíčky nebo pečenými bramborami (případně batáty, to je také skvělá kombinace).

Abych vás ještě více nalákala, tak cizrna i sezamová pasta tahini, která je „povinnou“ součástí receptu, jsou ohromně výživné – obsahují kromě jiného hodně vápníku, železa, vitamínu B…

Dneska se dá hummus už běžně koupit hotový, ale není nad to, když si ho uvaříte doma, pěkně poctivě a s vychytávkami, které vám popíšu :-).

Na hummus (cizrnovou pomazánku) budete potřebovat:

  • cizrna

    Množství – podle toho, kolik chcete hummusu připravit :-). Počítejte s tím, že při namáčení hodně nabobtná.

  • sezamová pasta tahini

    Běžně se uvádí množství v poměru asi 5 lžic tahini na 250 g cizrny, já dávám ale tahini víc, protože mi v hummusu moc chutná :-), je to tak trochu jako takové arašídové máslo. Dá se běžně sehnat v prodejnách zdravé výživy, ale i občas v supermarketu.

  • asi 2 lžíce olivového oleje
  • přísady na dochucení, které máte rádi:
    • nejčastěji dávám česnek (prolisovaný)
    • k tomu případně i nějaké koření – kmín, kari, kurkuma, chilli, paprika apod.
    • do hummusu se dá rozmixovat i vařená nebo pečená červená řepa, mrkev
    • citronová šťáva
    • sůl
  • špetka jedlé sody pro snadnější namáčení cizrny

Postup, jak připravit vychytaný domácí hummus

  • Namáčení cizrny je základ

    Cizrnu můžete koupit i vařenou, tím si hodně usnadníte práci. Když nestíháte, máte za deset minut skvělou večeři. Ale cizrna správně namočená a pěkně dlouho vařená doma se s tou kupovanou nedá vůbec srovnat.

    luštěnina cizrna je bohatá na živinyCizrnu je potřeba namočit minimálně přes noc, ale raději klidně 24 hodin i více. Dopřejte jí hodně vody, protože pořádně nabobtná :-). Přidejte k ní špetku jedlé sody – díky tomu lépe změkne a půjde krásně rozmixovat.

  • Pěkně pomaloučku, dlouho vařit

    Po namáčení slijeme vodu, vyměníme ji za čerstvou a vaříme. Když se udělá pěna, sebereme ji. Pak ztlumíme var a necháme cizrnu jen tak lehoučce vařit, aby probublávala. Minimálně 2 hodiny, ale jestli máte čas, dopřejte jí i 8 hodin. Asi jako když vaříte správný vývar :-). Čím déle, tím lépe, tím bude hummus lepší. Vodu nesolte.

  • Nechat pořádně vychladnout

    Vodu po vaření neslévejte, přidejte do ní trošku soli a nechte cizrnu v téže vodě úplně vychladnout. Sůl se při chladnutí krásně nasákne do cizrny. Ideální je, dát hrnec s vychladlou cizrnou (pořád ve vodě) ještě na několik hodin do lednice, třeba přes noc. Na ten nejlepší hummus ji potřebujete opravdu studenou.

    Potom vodu slijeme, ale nejlépe někam do misky, abychom ji mohli použít při mixování.

  • Tadá, jdeme mixovat :-):

    Připravit správně cizrnu je fuška, resp. je to úplně snadné, ale zabere to nějaký ten čas, jak už jste si asi spočítali :-). Ale určitě se to vyplatí. Nastala ona očekávaná chvíle, kdy můžeme konečně vyrobit vlastní hummus.

    recept na cizrnovou pomazánku - hummusCo všechno společně rozmixujeme a čím hummus ochutíme, na to je spousta možností, každý má svou specialitu :-)… určitě do mixéru dáme cizrnu a tahini, a dál už je to na vás, co vám chutná.

    Pokud jste začátečník, zkuste nejdříve jednoduchou variantu s troškou olivového oleje, česnekem, solí a citronovou šťávou.

    Vyberte si zkrátka nějaké ingredience ze seznamu výše a všechno dejte do mixéru. Kromě soli a citronové šťávy, ty přidáme nakonec, abychom správně odhadli množství.

    Přidejte trošku vody z vaření (pokud jste ji slili do odpadu, použijte normální vodu) a mixujte až do takové hrubší kaše.

    Pak postupně dolévejte vodu a mixujte, až vznikne konzistence, kterou chcete. Někdo má raději hrubší, někdo naopak úplně jemnou pastu.

    Nakonec přidejte sůl a citronovou šťávu – začínejte s menším množstvím a postupně přidávejte, ať to nepřeženete :-). Ještě trochu všechno rozmixujte.

  • Servírujeme

    Hummus můžeme i krásně naservírovat. Dáme ho do misky, pokapeme olivovým olejem, na ozdobení přidáme kuličky vařené cizrny.

    Vedle na talíř poskládáme všechno, čím ho budeme nabírat. Tj. kousky pita chleba nebo tortily, čerstvou zeleninu nakrájenou na špalíčky, pečené brambory, pečenou zeleninu… možností je spousta.

Jak vidíte, příprava hummusu trvá docela dlouho, ale oproti kupovanému je tenhle domácí nesrovnatelně lepší. Já ho většinou udělám hodně najednou, rozdělím do sáčků nebo mističek a dám do mrazáku. Po rozmrazení se sice malinko změní konzistence a čerstvý je zkrátka čerstvý, ale když pak někdy nemáte čas, stačí ho vytáhnout a máte skvělou svačinku. Tak dobrou chuť :-).

Jana

Další zdravé recepty, a také články s pravidly zdravé výživy najdete v rubrice Zdravá strava >>

Tady si můžete stáhnout seznam potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku, a které naopak vynechat >>

  • Pokud byste rádi dostávali upozornění na nové články, napište mi prosím e-mail zde >>