Sedím na skále nad Vltavou, kochám se barevným listím všude kolem a říkám si, jak je ten podzim krásný. Chybí mi sice letní teplo, ale těším se vždycky na kaštany, šípky, podzimní slunce v korunách stromů, a také na dýně. Ty k podzimu prostě patří. Jsou nádherné jako ozdoba a dají se z nich uvařit opravdové dobroty :-).
Moc ráda dělám dýňovou polévku (recept najdete tady >>) nebo tohle úplně fantastické jídlo, u kterého se vsadím, že si každý poběží přidat :-).
Zapečená dýně Hokkaido s mrkví a cuketou
Budete potřebovat:
Dýni oloupeme a vydlabeme vnitřek. Spolu s cuketou a mrkví ji nastrouháme na hrubém struhadle (velká „oka“).
Dáme do velké mísy a přidáme ostatní ingredience. Všechno dobře promícháme. Olej se přidává také normálně do směsi, není myšlen na vymazání pekáče apod.
Výběr celozrnná mouka nebo smetana – záleží na vás. Buď do směsi zamíchejte ještě před pečením několik lžic mouky, nebo ji tam nedávejte a až na závěrečnou fázi zapékání přidejte smetanu – obojí je výborné.
Do hlubšího pekáče nebo zapékací mísy dáme pečící papír a na něj připravenou směs. Dáme do trouby na 200 stupňů a zapékáme. Pokud jsme zvolili variantu se smetanou, přidáme ji na poslední cca ¼ hodinu.
K tomuto jídlu se výborně hodí také nějaký zeleninový salát nebo kvašené zelí – pickles (můžete si ho udělat doma podle tohoto receptu >>)

Dýně Hokkaido je pro naše zdraví dobrým pomocníkem: posiluje imunitní systém, pomáhá ledvinám a trávení, je v ní sousta vitamínů a minerálů… a jídla z ní uvařená opravdu chutnají výborně, takže jakmile přijde čas dýní, mám pořád nějakou připravenou :-).
Dobrou chuť!
Jana
Další zdravé recepty, a také články s pravidly zdravé výživy najdete v rubrice Zdravá strava >>
Tady si můžete stáhnout seznam potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku, a které naopak vynechat >>
Napsat komentář