Sedím na skále nad Vltavou, kochám se barevným listím všude kolem a říkám si, jak je ten podzim krásný. Chybí mi sice letní teplo, ale těším se vždycky na kaštany, šípky, podzimní slunce v korunách stromů, a také na dýně. Ty k podzimu prostě patří. Jsou nádherné jako ozdoba a dají se z nich uvařit opravdové dobroty :-).

Moc ráda dělám dýňovou polévku (recept najdete tady >>) nebo tohle úplně fantastické jídlo, u kterého se vsadím, že si každý poběží přidat :-).

Zapečená dýně s mrkví a cuketou

Budete potřebovat:

  • 1 středně velkou dýni Hokkaido

  • 3 mrkve

  • 1 větší cuketu (poměr množství dýně, mrkve a cukety si uzpůsobte podle sebe, jak vám to bude nejvíce chutnat)

  • koření: já dávám kurkumu, malinko chilli, oregano nebo majoránku, sušený medvědí česnek. Ale můžete improvizovat a přidat cokoliv, co máte rádi :-).

  • slunečnicová a dýňová semínka

  • česnek

  • trochu olivového oleje

  • 3 vejce

  • sůl

  • trochu celozrnné mouky nebo nějakou smetanu – zakysanou nebo ideálně rostlinnou (sojovou apod.)

Dýni oloupeme a vydlabeme vnitřek. Spolu s cuketou a mrkví ji nastrouháme na hrubém struhadle (velká „oka“).

dýně, cuketa, mrkevDáme do velké mísy a přidáme ostatní ingredience. Všechno dobře promícháme. Olej se přidává také normálně do směsi, není myšlen na vymazání pekáče apod.

Výběr celozrnná mouka nebo smetana – záleží na vás. Buď do směsi zamíchejte ještě před pečením několik lžic mouky, nebo ji tam nedávejte a až na závěrečnou fázi zapékání přidejte smetanu – obojí je výborné.

Do hlubšího pekáče nebo zapékací mísy dáme pečící papír a na něj připravenou směs. Dáme do trouby na 200 stupňů a zapékáme. Pokud jsme zvolili variantu se smetanou, přidáme ji na poslední cca ¼ hodinu.

K tomuto jídlu se výborně hodí také nějaký zeleninový salát nebo kvašené zelí – pickles (můžete si ho udělat doma podle tohoto receptu >>)

dýně s mrkví a cuketouDýně Hokkaido je pro naše zdraví dobrým pomocníkem: posiluje imunitní systém, pomáhá ledvinám a trávení, je v ní sousta vitamínů a minerálů… a jídla z ní uvařená opravdu chutnají výborně, takže jakmile přijde čas dýní, mám pořád nějakou připravenou :-).

Dobrou chuť!

Jana

  • Pokud byste rádi dostávali upozornění na nové články, napište mi prosím e-mail zde >>