Tyhle placičky mám moc ráda. Když vychytáte jejich dochucení, tak nemají prostě chybu, na talíři se po nich zapráší i u zarytých odpůrců zdravé výživy :-). Přestože jím většinou čerstvě uvařená jídla, pohankovo-kapustové placičky dělám ve velkém – do zásoby do mrazáku (zmrazím je neusmažené), protože příprava není úplně rychlá. A když pak někdy nemáte čas vařit, přijdou vhod :-).
Pohanka obecná je tak trochu zapomenutá superpotravina našich babiček
Přijde vhod hlavně v zimě, protože má zahřívací účinky, ale já si na ní ráda pochutnám celý rok. Je skvělá v mnoha ohledech: obsahuje hodně zinku, který chrání naše sliznice, dokáže pomoci i s cholesterolem a zregenerovat játra, když to přeženeme s alkoholem (můj případ to není, ale třeba se vám ta informace bude někdy hodit :-)). Také obsahuje rutin (dobrý pro cévy), vitamíny (hlavně B a E), vláknina zase udělá radost střevům… zkrátka se vyplatí si občas sáček pohanky koupit :-).
Kapusta nezůstává svými pozitivními účinky za pohankou pozadu
Má několikrát více vitamínu C, než třeba citrusy, vápník chrání naše kosti, obsahuje také spoustu antioxidantů, vlákniny a samozřejmě chlorofylu (jako všechna zelená zelenina), který je takovým „slunečním světlem v těle“ – mimo jiné podporuje přenos kyslíku krví a spoustu dalších věcí.
Recepty z pohanky a kapusty mohou být pestré, často se dělají právě pohankové karbanátky, kapustové karbanátky… a nebo obojí dohromady :-). Dneska si z těchto úžasných potravin připravíme placičky :-).
Na pohankovo-kapustové placičky budete potřebovat:
A jdeme vařit :-):
Na část placiček, které budete chtít zmrazit, použijte spíše husté těsto. Já vždycky nejdříve dělám lžící placičky z řidšího těsta rovnou na pánev (tolik, kolik je v plánu rovnou sníst :-)), a do zbytku těsta přisypu mouku a vytvořím tužší placičky, které zabalím do potravinové folie a dám do mrazáku.
Také je možné udělat husté těsto a vytvořit tlustší karbanátky, které se normálně obalí v mouce, vajíčku a strouhance, ale já volím raději zdravější „bezobalovou“ variantu.
Tak ať se vám placičky povedou, dobrou chuť :-),
Jana
Další zdravé „mozaičí“ recepty, a také články s pravidly zdravé výživy najdete v rubrice Zdravá strava >>
Tady si můžete stáhnout seznam potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku, a které naopak vynechat >>
Milá Jano,
čerpám od vás inspiraci v mnohém. Ale…
Recept paráda, super nejen pro zimu, ale kde se tady u nás v tuto dobu vezme jarní cibulka, pokud to není umělohmotka ze supermarketu?
To mi trochu v podobných receptech vadí. nicméně – placičky bez ní vyzkouším a věřím, že budou parádní!!
Děkuji. Jarmila J:o))
Hezký den, Jarmilo, moc díky za komentář… dělám si placičky během celého roku a jarní cibulku tam dávám většinou jen když právě roste, kupuji ji na farmě. Ale občas na ni mám chuť i v zimě a upřímně – až tolik to neřeším, zkrátka si ji v tom supermarketu koupím :-). Když je to malé množství takovéto zeleniny oproti většině kvalitní z farmy, tak v tom osobně nevidím problém. Ale každý to máme nastaveno samozřejmě jinak, Váš názor chápu :-). Jana