Moje dnešní povídání bude hodně praktické: poradím vám, z čeho nejlépe získat probiotika. Proč je potřebujeme, asi víte (už jsem o tom psala mnohokrát, takže jestli Mozaiku zdraví sledujete, můžete následující věty přeskočit :-)). Tak jen pro jistotu:
Probiotika jsou prospěšné živé mikroorganismy v našich střevech, které požírají ty škodlivé a vytvářejí ve střevech zdravé prostředí. A to my moc potřebujeme. Pohlaďte si bříško, protože v něm nosíte poklad vašeho těla :-):
K tomu, aby bylo ve střevech „jako v pokojíčku“, potřebujeme:
Dneska se podíváme na to, kde vzít dostatek probiotik, aby naše střeva byla spokojená. Najdeme je totiž nejen v jogurtech nebo kysaném zelí, možností máme mnohem víc.
Z čeho získáme probiotika
Kvašená zelenina
Ta navíc i skvěle chutná. Můžeme si dopřát nejrůznější variace: smíchat několik druhů zeleniny, přidat koření apod.
Nejjednodušší je rychlokvašená zelenina neboli pickles. To já úplně miluji, dávám si minimálně lžíci skoro ke každému jídlu, ke kterému se hodí. Jak si ho vyrobit, se dozvíte v článku Vodní pickles – balzám pro střeva>>
Dalším typem kvašené zeleniny je kimchi – dnes už se běžně prodává, nebo si ho vyrobíte doma.
Kysané zelí
I tuhle dobrůtku si můžete vyrobit snadno doma. Je to lepší, protože kupované kysané zelí kvůli úpravě již často neobsahuje ony prospěšné bakterie. Návod na to domácí najdete tady: Recept na domácí kysané zelí jako od babičky>>
Fermentované výrobky
Snadnou cestou, jak si probiotika doplnit, je také průběžné zařazování hotových výrobků do našeho jídelníčku. Pro většinu z nich si skočte do zdravé výživy, občas zazáří i některý supermarket :-). Jsou to hlavně:

Kváskové pečivo
Kdo někdy ochutnal kváskový chléb, ví, jak je úžasný – hlavně ten domácí. Můžete zkusit i kváskové housky, koláče… A když už si doma budete pěstovat kvásek, přidejte ho i do polévky.
Rostlinné jogurty a kefíry
Probiotika obsahují samozřejmě i mléčné jogurty a kefíry, ale ty bych moc nedoporučovala (mléko obecně). Spíše se porozhlédněte po rostlinných variantách, dneska je spousta možností. Ze soji, mandlí, kokosu, kešu, rýže… Jen si dejte pozor, aby neobsahovaly cukr, zahušťovadla atd.
Dají se vyrobit i doma – budete k tomu potřebovat kromě základní suroviny také jogurtovou kulturu (prodává se i formou probiotických kapslí).
Fermentování vloček na kaši
Zkuste si připravit úplně jednoduchou fermentovanou snídani: večer zalijte vločky vlažnou vodou tak, aby byly potopené. Nejlepší jsou jemné vločky. Přiklopte talířkem. Ráno kaši ohřejte – nevařte ji ale dlouho, spíš opravdu jen ohřát nebo nechat krátce projít varem, aby se uchovalo co nejvíce prospěšných látek. K ní si nejlépe krátce orestujte zeleninu.
Kombucha, vodní kefír, tibetská houba
Známé jsou fermentované nápoje typu kombucha, vodní kefír nebo tibetská houba. Já ani jedno z toho nepoužívám, protože :-):
Probiotické kapsle
V případě velkého nedostatku probiotik (při užívání antibiotik apod.) se určitě vyplatí koupit si probiotika v lékárně nebo na internetu. Vybírejte kvalitní.
Co dále můžeme pro dostatek probiotik udělat
Jak se probiotikům v našich střevech líbí a kolik jich máme, ovlivníme nejen tím, kolik jich budeme přímo dodávat, jak dobře je budeme krmit prebiotiky, ale také svým životním stylem. Spousta věcí totiž našemu mikrobiomu vyloženě škodí nebo naopak prospívá. Moje doporučení tedy jsou:
Vsadím se, že vaše střeva poznala, že čtete tenhle článek, a už se tetelí blahem při představě, jaké dobroty jim budete posílat a jak se o ně teď začnete starat :-).
Napsat komentář