Moje dnešní povídání bude hodně praktické: poradím vám, z čeho nejlépe získat probiotika. Proč je potřebujeme, asi víte (už jsem o tom psala mnohokrát, takže jestli Mozaiku zdraví sledujete, můžete následující věty přeskočit :-)). Tak jen pro jistotu:

Probiotika jsou prospěšné živé mikroorganismy v našich střevech, které požírají ty škodlivé a vytvářejí ve střevech zdravé prostředí. A to my moc potřebujeme. Pohlaďte si bříško, protože v něm nosíte poklad vašeho těla :-):

  • ve střevech je až 80 % našeho imunitního systému,

  • na tom, jestli jsou v pořádku, závisí, jestli je naše tělo zásobeno živinami,

  • jak se dokážeme zbavovat toxinů…

  • Ne každý ale ví, že střeva jsou takovým naším druhým mozkem. Je v nich spousta nervových zakončení a s mozkem jsou silně propojena. Myslet střevy nemůžeme, ale můžeme jimi až neuvěřitelně ovlivnit naše zdraví a psychiku. Například deprese nebo migrény se dají často vyřešit právě uzdravením střev.

  • Jak moc souvisí se stavem střev i třeba dýchací cesty, si můžete přečíst v tomto článku: Jak uzdravit dýchací cesty? Začněte tlustým střevem>> 

K tomu, aby bylo ve střevech „jako v pokojíčku“, potřebujeme:

  • Aby byla čistá, bez kalových kamenů, hlenu, nalepených usazenin.

  • Aby v nich bylo dostatek probiotik.

  • Aby probiotika měla co jíst, tj. abychom jim dodávali prebiotika (vlákninu – nestravitelnou část potravy – hlavně v zelenině, ovoci, ale dá se koupit i rozpustná vláknina – například inulin).

Dneska se podíváme na to, kde vzít dostatek probiotik, aby naše střeva byla spokojená. Najdeme je totiž nejen v jogurtech nebo kysaném zelí, možností máme mnohem víc.

Z čeho získáme probiotika

Kvašená zelenina

Ta navíc i skvěle chutná. Můžeme si dopřát nejrůznější variace: smíchat několik druhů zeleniny, přidat koření apod.

Nejjednodušší je rychlokvašená zelenina neboli pickles. To já úplně miluji, dávám si minimálně lžíci skoro ke každému jídlu, ke kterému se hodí. Jak si ho vyrobit, se dozvíte v článku Vodní pickles – balzám pro střeva>>

Dalším typem kvašené zeleniny je kimchi – dnes už se běžně prodává, nebo si ho vyrobíte doma.

Kysané zelí

kysané zelíI tuhle dobrůtku si můžete vyrobit snadno doma. Je to lepší, protože kupované kysané zelí kvůli úpravě již často neobsahuje ony prospěšné bakterie. Návod na to domácí najdete tady: Recept na domácí kysané zelí jako od babičky>>

Fermentované výrobky

Snadnou cestou, jak si probiotika doplnit, je také průběžné zařazování hotových výrobků do našeho jídelníčku. Pro většinu z nich si skočte do zdravé výživy, občas zazáří i některý supermarket :-). Jsou to hlavně:

  • tempeh (fermentovaný sojový výrobek),

tempeh - fermentovaná soja
  • Shoyu nebo Tamari (zdravá sojová omáčka),

  • miso pasta (různé druhy, dává se hlavně do polévek),

  • umeocet (krásně dochutí saláty i různá jídla),

  • umeboshi (fermentované japonské švestičky),

  • natto (fermentovaný sýr ze sojových bobů),

  • jablečný ocet a další.

Kváskové pečivo

kváskový chlébKdo někdy ochutnal kváskový chléb, ví, jak je úžasný – hlavně ten domácí. Můžete zkusit i kváskové housky, koláče… A když už si doma budete pěstovat kvásek, přidejte ho i do polévky.

Rostlinné jogurty a kefíry

Probiotika obsahují samozřejmě i mléčné jogurty a kefíry, ale ty bych moc nedoporučovala (mléko obecně). Spíše se porozhlédněte po rostlinných variantách, dneska je spousta možností. Ze soji, mandlí, kokosu, kešu, rýže… Jen si dejte pozor, aby neobsahovaly cukr, zahušťovadla atd.

Dají se vyrobit i doma – budete k tomu potřebovat kromě základní suroviny také jogurtovou kulturu (prodává se i formou probiotických kapslí).

Fermentování vloček na kaši

Zkuste si připravit úplně jednoduchou fermentovanou snídani: večer zalijte vločky vlažnou vodou tak, aby byly potopené. Nejlepší jsou jemné vločky. Přiklopte talířkem. Ráno kaši ohřejte – nevařte ji ale dlouho, spíš opravdu jen ohřát nebo nechat krátce projít varem, aby se uchovalo co nejvíce prospěšných látek. K ní si nejlépe krátce orestujte zeleninu.

Kombucha, vodní kefír, tibetská houba

Známé jsou fermentované nápoje typu kombucha, vodní kefír nebo tibetská houba. Já ani jedno z toho nepoužívám, protože :-):

  • Tibetská houba se dává do mléka, které nepiju. Slyšela jsem, že se dá použít i kokosové mléko, ale to jsem nezkoušela, nevím, jestli by to fungovalo.

  • Vodní kefír a kombucha: obojí potřebuje poměrně velké množství cukru. Bakterie však prý všechen cukr sníst nedokážou, tj. potom pijeme vodu sice s prospěšnými bakteriemi, ale také s cukrem, což mi nepřijde dobré.

Probiotické kapsle

V případě velkého nedostatku probiotik (při užívání antibiotik apod.) se určitě vyplatí koupit si probiotika v lékárně nebo na internetu. Vybírejte kvalitní.

Co dále můžeme pro dostatek probiotik udělat

Jak se probiotikům v našich střevech líbí a kolik jich máme, ovlivníme nejen tím, kolik jich budeme přímo dodávat, jak dobře je budeme krmit prebiotiky, ale také svým životním stylem. Spousta věcí totiž našemu mikrobiomu vyloženě škodí nebo naopak prospívá. Moje doporučení tedy jsou:

  • co nejméně stresu,

  • dostatek pohybu,

  • kvalitní a dostatečný spánek,

  • omezit elektrosmog,

  • nepít příliš chlorovanou vodu,

  • omezit cukr v potravě,

  • celkově jíst zdravě – vynechat polotovary, mléčné výrobky, lepek atd.,

  • antibiotika užívat jen v nejnutnějších případech,

  • co nejvíce zamezit přísunu toxinů do těla.

Vsadím se, že vaše střeva poznala, že čtete tenhle článek, a už se tetelí blahem při představě, jaké dobroty jim budete posílat a jak se o ně teď začnete starat :-).

Jana
  • Pokud byste rádi dostávali upozornění na nové články, napište mi prosím e-mail zde >>