Domácí kysané zelí je taková lahůdka, že si zaslouží samostatný článek :-). Popíšu vám krok za krokem, jak ho dělám já. Na úvod ale ještě pár slov o střevech, protože právě pro ně je kysané zelí hotový poklad. Chci vás namotivovat, abyste se do jeho výroby opravdu pustili :-).
Zdravá střeva – základ zdraví
V našich střevech sídlí až 80 % imunitního systému. Zdravá střevní mikroflóra působí antibioticky, antimykoticky, antivirově. Střeva se kromě jiného starají o to, aby se do těla vstřebaly všechny živiny, které stravou dodáme, a aby se naopak do těla nedostalo to, co se tam dostat nemá. Zneškodňují se tady cizorodé látky, probíhá detoxikace, vyrábí se vitamíny a enzymy, serotonin (hormon štěstí). Tvoří se zde látky, které ovlivňují náš mozek – ne nadarmo se říká, že střeva jsou náš druhý mozek.
Více si můžete přečíst v mém článku Jak uzdravit dýchací cesty: začněte tlustým střevem >>
Zkrátka mít zdravá střeva je naprostý základ, abychom byli zdraví. A obráceně – cokoliv nás trápí, vždycky se vyplatí věnovat pozornost i střevům.
Základem je mít střeva čistá a správnou, zdravou střevní mikroflóru. K té nám pomohou přírodní probiotika, obsažená právě ve fermentovaných potravinách, mezi které kysané zelí patří.
Fermentovaných, tj. kvašených potravin, můžeme mít ale pestrou paletu.
Fermentované potraviny
Tak, úvod máme za sebou, a teď už se vrhneme na kysané zelí :-). Při psaní tohoto článku ho tady zrovna chroupu :-).
Recept na domácí kysané zelí
Co budeme potřebovat:
Na 10 kg zelí se dává zhruba 200 g soli a 20 g kmínu.
A ještě potřebujeme pár pomocníků :-):
Postup:
Tak, zelí už máme pěkně v pelíšku, nezbývá než čekat a chodit zvědavě okukovat a ochutnávat :-).
Proces kysání trvá tak 3 – 6 týdnů, záleží na teplotě (doporučuje se 12 – 15 stupňů) a jak moc chcete mít zelí kyselé. Já jsem ho nechala 5 týdnů při asi 16 stupních.
Určitě ho kontrolujte, ochutnávejte, v případě potřeby dolévejte převařenou vodu se solí a vodu do žlábku na hrnci.
Jakmile prohlásíte zelí za hotové, přesuňte hrnec někam do chladu. Tam by vám mělo vydržet celou zimu.
Vychutnejte si ho
Nezbývá než si tuhle lahůdku vychutnat :-). Ideálně syrové – já si dávám minimálně lžíci skoro ke každému jídlu (asi kromě palačinek :-)). Střídám ho s pickles.
Můžete si ho i lehce prohřát na páře, ale čím méně, tím lépe. Tepelnou úpravou se ničí to nejcennější, co nám kysané zelí poskytuje. Tj. prospěšné bakterie i vitamín C.
Ale není nad to, když si občas dopřejete i zelné placky, zdravý segedín, přidáte ho do zapékaných jídel apod. S kupovaným zelím se to nedá srovnat :-).
Kupované nebo domácí kysané zelí?
Kupované kysané zelí u mě bylo dříve skoro na každém nákupním seznamu. Pak jsem ale četla výsledky testů (už si bohužel nepamatuji kterých). Vitamín C nebyl v podstatě žádný ani v jednom z nich. Prospěšné bakterie obsahovalo jenom výjimečně a v malém množství, většina výrobků neobsahovala nic. Je to tím, že kupované zelí prochází průmyslovou úpravou. Také obsahuje konzervanty.
Tím nijak neodsuzuji výrobce, určitě se najde firma (nebo farma :-)), která vyrábí poctivé, kvalitní kysané zelí. Já jsem to nijak důkladně nezkoumala a testy neověřovala, protože jakmile jsem ochutnala svoje vlastní domácí zelí, jiné už nechci :-). Vsadím se, že to budete mít stejně :-).
Jana
Další zdravé recepty, a také články s pravidly zdravé výživy najdete v rubrice Zdravá strava >>
Tady si můžete stáhnout seznam potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku, a které naopak vynechat >>
Také jsem si dělal minulý rok svoje vlastní – a vydařilo se. Akorát mě ještě 2 měsíce po mačkání bolely ruce. )))))
Rukama si to vůbec neumím v tomhle množství představit, já jsem ho šlapala nohama obalenýma v sáčcích :-).