Kroupy jsou pro játra opravdovým požehnáním. Kúra spočívající v jezení kroupové kaše po dobu 30 dní je dokáže krásně zregenerovat, projeví se to i v jaterních testech. A vzhledem k tomu, jak jsou naše játra přetížena všudepřítomnými toxiny, doporučovala bych kroupy pravidelně zařazovat do jídelníčku.

Dneska mám pro vás odlehčený letní recept na kroupy s cuketou. Vznikl náhodou, často v kuchyni experimentuju a až mě překvapilo, jak z původního záměru nějak zpracovat cuketu vzniklo dobré jídlo :-).

Ječné kroupy s cuketou, rajčaty a paprikou

Na tento recept budete potřebovat:

(můžete improvizovat, přidat i jakoukoliv další zeleninu, změnit koření apod.)

  • ječné kroupy

  • cuketa, rajčata, paprika

  • jarní cibulka, petrželka, česnek

  • sůl, oregano, chilli, majoránka

  • kokosový olej nebo přepuštěné máslo na smažení

Postup

  • Kroupy předem namočíme a pak je uvaříme do měkka (do vody přidávám trochu soli a majoránku).

  • Cuketu, papriku, rajčata a jarní cibulku nakrájíme na kousky.

  • Na přepuštěném másle Ghí nebo na kokosovém oleji osmažíme nejprve cibulku, pak přidáme cuketu a ostatní a podusíme. Malinko okořeníme chilli, oreganem, majoránkou. Osolíme.

  • Směs smícháme s kroupami a s prolisovaným česnekem. Na talíři dozdobíme petrželkou a trochou syrové jarní cibulky.

Dobrou chuť!

PS: Kdybyste chtěli pro svá játra něco udělat a vyzkoušet intenzivní kroupovou kúru, najdete ji popsanou v článku Jak mít játra čistá jako miminko :-)– nejen po mononukleóze >>

Jana

Další zdravé recepty, a také články s pravidly zdravé výživy najdete v rubrice Zdravá strava >>

Tady si můžete stáhnout seznam potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku, a které naopak vynechat >>