Vypravíme se spolu do Španělska – za pochoutkou s názvem paella.

V zimě 2023/2024 jsem podnikla svou druhou cestu Kolodějem (můj Ford Transit) – za 6 měsíců jsem projela celé španělské pobřeží a kus vnitrozemí. Nasála jsem úžasnou španělskou atmosféru, viděla nespočet západů a východů slunce nad mořem, s občas přiletivšími kamarády vylezla spoustu skal, a také ochutnala nejrůznější španělské speciality.

Tapas

Například jste určitě někdy slyšeli o tapas. Myslela jsem si, že je to nějaké typické španělské jídlo, ale je to spíš způsob, jak jídlo servírují. Resp. kolik ho servírují – servírují ho málo :-).

Tapas jsou takové španělské jednohubky. Olivy, sýry, jamón serrano (sušená šunka), malé bagetky s něčím… ale můžeme si pod tím představit v podstatě všechno, akorát malou porci. Mně nejvíce chutnalo carne con tomate (maso v rajčatové omáčce). Tomu jsem občas neodolala :-), i když maso moc nejím.

Španělská paella

španělská paellaNejvíce jsem si ale zamilovala paellu. Vypadá jako rizoto, ale není to rizoto :-). Připravuje se ve speciální pánvi, ve které se vaří pohromadě maso, rajčata, fazole, rýže, mořské plody a další, záleží, na co máte chuť :-).

Typickým kořením je šafrán, který paelle dodá žlutou barvu. Pro mě je jednoznačně favoritem paella s krevetami. Určitě si ji někdy vyzkoušejte uvařit, vsadím se, že si půjde celá rodinka přidat :-):

Na španělskou paellu s krevetami budete potřebovat:

Ingredience

  • rýže – já jsem si přivezla ze Španělska rýži Bomba, ale můžete použít i jinou kulatozrnnou rýži

  • olivový olej

  • krevety – nejlépe velké i malé (vyloupané)

  • oloupaná nakrájená rajčata

  • kuřecí (z bio kuřete) nebo zeleninový vývar

  • bílé víno

  • šalotka

  • červená nebo žlutá paprika

  • prolisovaný česnek

  • šafrán nebo směs koření na paellu (se šafránem)

  • sůl

  • zelený hrášek nebo fazole

  • citron na ozdobu a dochucení

Pánev na paellu je ocelová se dvěma uchy, velká – aby rýže byla rozprostřena v tenké vrstvě. Já používám velkou hlubší litinovou.

Postup

  • vaříme paelluPokud budeme do paelly dávat fazole, předem je namočíme a uvaříme téměř do měkka.

  • Na oleji osmažíme malé i velké krevety a dáme je stranou.

  • Osmažíme šalotku, přidáme papriku nakrájenou na proužky, pokrájená oloupaná rajčata a chvíli podusíme.

  • Přidáme prolisovaný česnek, koření, sůl, zelený hrášek nebo fazole. Podlijeme vínem a dusíme, dokud se víno téměř nevyvaří.

  • Nyní nasypeme do pánve rýži. Španělé ji sypou nejprve do kříže, pak zamíchají. Množství přiměřeně :-), adekvátně k množství ostatních ingrediencí.

  • Podlijeme vývarem a vaříme do změknutí rýže. Nemícháme, jenom případně přilijeme vývar.

  • Na závěr vmícháme malé krevety a necháme prohřát. Na povrchu ozdobíme velkými krevetami, případně i měsíčky citronu (každý si dochutí citronem svou porci).

Dobrou chuť :-),

Jana

Další zdravé recepty, a také články s pravidly zdravé výživy najdete v rubrice Zdravá strava >>

Tady si můžete stáhnout seznam potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku, a které naopak vynechat >>

  • Pokud byste rádi dostávali upozornění na nové články, napište mi prosím e-mail zde >>