Vypravíme se spolu do Španělska – za pochoutkou s názvem paella.
V zimě 2023/2024 jsem podnikla svou druhou cestu Kolodějem (můj Ford Transit) – za 6 měsíců jsem projela celé španělské pobřeží a kus vnitrozemí. Nasála jsem úžasnou španělskou atmosféru, viděla nespočet západů a východů slunce nad mořem, s občas přiletivšími kamarády vylezla spoustu skal, a také ochutnala nejrůznější španělské speciality.
Tapas
Například jste určitě někdy slyšeli o tapas. Myslela jsem si, že je to nějaké typické španělské jídlo, ale je to spíš způsob, jak jídlo servírují. Resp. kolik ho servírují – servírují ho málo :-).
Tapas jsou takové španělské jednohubky. Olivy, sýry, jamón serrano (sušená šunka), malé bagetky s něčím… ale můžeme si pod tím představit v podstatě všechno, akorát malou porci. Mně nejvíce chutnalo carne con tomate (maso v rajčatové omáčce). Tomu jsem občas neodolala :-), i když maso moc nejím.
Španělská paella
Nejvíce jsem si ale zamilovala paellu. Vypadá jako rizoto, ale není to rizoto :-). Připravuje se ve speciální pánvi, ve které se vaří pohromadě maso, rajčata, fazole, rýže, mořské plody a další, záleží, na co máte chuť :-).
Typickým kořením je šafrán, který paelle dodá žlutou barvu. Pro mě je jednoznačně favoritem paella s krevetami. Určitě si ji někdy vyzkoušejte uvařit, vsadím se, že si půjde celá rodinka přidat :-):
Na španělskou paellu s krevetami budete potřebovat:
Ingredience
Pánev na paellu je ocelová se dvěma uchy, velká – aby rýže byla rozprostřena v tenké vrstvě. Já používám velkou hlubší litinovou.
Postup
Dobrou chuť :-),
Jana
Další zdravé recepty, a také články s pravidly zdravé výživy najdete v rubrice Zdravá strava >>
Tady si můžete stáhnout seznam potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku, a které naopak vynechat >>
Milá Jano, moc děkuji. Jste úžasná, milá ,laskavá, prostě sluníčko.
Přeji VÁM JEN VŠE DOBRÉ. Vlasta
Hezký den, Vlastičko, moc Vám děkuji, moc si toho vážím. Jana