O medvědí česnek se poslední roky začíná zajímat čím dál více lidí – a vůbec se nedivím :-). Bez přehánění je to úžasná bylina a superpotravina s mnoha příznivými účinky na zdraví.
Největším pomocníkem je asi při očistě těla od těžkých kovů. Rád „spolupracuje“ s řasou chlorellou, společně je na sebe navážou a vyloučí z těla. Funguje v tomto i samostatně, bez chlorelly, ale bude moc rád, když budete jíst ještě chlorellu, usnadníte mu práci :-).
Pak také působí antibakteriálně, antimykoticky (=hubí plísně), je to skvělý prostředek na snížení krevního tlaku, má v sobě vitamíny, tolik potřebný chlorofyl atd. Rozhodně ho stojí za to zařadit do seznamu zdravých potravin.
Pozn: např. chlorofyl významně podporuje zásobování buněk kyslíkem, ovlivňuje množství a kvalitu červených krvinek, posiluje imunitu….je to opravdu hodně dobrý pomocník :-).
Sbírají se listy medvědího česneku
Hlavní sezona pro jejich sběr je zhruba od konce března do května, záleží na lokalitě. Během května pak začíná kvést a už ztrácí svou sílu.
Najdete ho většinou na vlhčích místech: podél potoků, hlavně v listnatých lesích, parcích apod. Nepřehlédnete ho, roste obvykle ve větším množství, tvoří krásné zelené plochy – viz fotka. Na internetu jsem dokonce našla přibližnou mapu výskytu (ale jednotlivá místa podle ní asi nenajdete, je málo podrobná). Spíše se musíte poptat :-).
Prosím – trhejte vždy jenom jeden list od každé rostlinky, aby měl šanci příští rok zase vyrůst.
Poznávací znamení
Nejlepším znamením, že jste našli opravdu medvědí česnek a ne třeba konvalinku (jejich listy jsou totiž velmi podobné), je jeho vůně. Promněte ho mezi prsty – rozhodně se nespletete, krásně voní po česneku a pozná ho i antizahradník jako já :-).
Co s ním :-)?
Možností, jak ho použít, je hodně – zjednodušeně všude tam, kde byste použili normální česnek nebo cibulku, jarní cibulku apod.
Když ho čerstvě nasbíráte, využijte toho a hned si udělejte například pomazánku, nakrájejte si ho na chleba s máslem, přidejte ho do špenátu, do salátu, do polévky apod. Zbytek pak zpracujte do zásoby.
Já osobně ho dávám ráda do zásoby do mrazáku (nakrájené listy dám do sáčku) a také vyrábím z medvědího česneku pesto.
Pestem nebo rozmraženým medvědím česnekem můžete během celého roku ochucovat těstoviny (mňam :-)), dávat ho do rizota, do salátu…fantazii se meze nekladou.
Recepty z medvědího česneku
Připravila jsem pro vás několik mých nejoblíbenějších receptů, co se s medvědím česnekem dá všechno podniknout (podrobný popis, jak vyrobit pesto a další 3 recepty) – můžete si je zdarma stáhnout a třeba vytisknout a založit.
Stáhnout pdf s podrobným návodem na výrobu pesta a dalšími 3 recepty s medvědím česnekem >>
Dobrou chuť :-),
Jana
Další zdravé recepty, a také články s pravidly zdravé výživy najdete v rubrice Zdravá strava >>
Tady si můžete stáhnout seznam potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku, a které naopak vynechat >>
Vždy se mi líbil, jak hezky kvete. Tak teď se ho chystám i ochutnat.
Určitě budete nadšená :-). Ale pospěšte si, než právě začne kvést, pak už se nejí. Jana
Děkuji, medvědí česnek miluji a konečně se budu moci i vzdálit z města.
Je čas se na něj vypravit :-), také se chystám…