O medvědí česnek se poslední roky začíná zajímat čím dál více lidí – a vůbec se nedivím :-). Bez přehánění je to úžasná bylina a superpotravina s mnoha příznivými účinky na zdraví.

Největším pomocníkem je asi při očistě těla od těžkých kovů. Rád „spolupracuje“ s řasou chlorellou, společně je na sebe navážou a vyloučí z těla. Funguje v tomto i samostatně, bez chlorelly, ale bude moc rád, když budete jíst ještě chlorellu, usnadníte mu práci :-).

Pak také působí antibakteriálně, antimykoticky (=hubí plísně), je to skvělý prostředek na snížení krevního tlaku, má v sobě vitamíny, tolik potřebný chlorofyl atd. Rozhodně ho stojí za to zařadit do seznamu zdravých potravin.

Pozn: např. chlorofyl významně podporuje zásobování buněk kyslíkem, ovlivňuje množství a kvalitu červených krvinek, posiluje imunitu….je to opravdu hodně dobrý pomocník :-).

Sbírají se listy medvědího česneku

Hlavní sezona pro jejich sběr je zhruba od konce března do května, záleží na lokalitě. Během května pak začíná kvést a už ztrácí svou sílu.

Medvědí česnek

Najdete ho většinou na vlhčích místech: podél potoků, hlavně v listnatých lesích, parcích apod. Nepřehlédnete ho, roste obvykle ve větším množství, tvoří krásné zelené plochy – viz fotka. Na internetu jsem dokonce našla přibližnou mapu výskytu (ale jednotlivá místa podle ní asi nenajdete, je málo podrobná). Spíše se musíte poptat :-).

Prosím – trhejte vždy jenom jeden list od každé rostlinky, aby měl šanci příští rok zase vyrůst.

Poznávací znamení

Nejlepším znamením, že jste našli opravdu medvědí česnek a ne třeba konvalinku (jejich listy jsou totiž velmi podobné), je jeho vůně. Promněte ho mezi prsty – rozhodně se nespletete, krásně voní po česneku a pozná ho i antizahradník jako já :-).

Co s ním :-)?

Možností, jak ho použít, je hodně – zjednodušeně všude tam, kde byste použili normální česnek nebo cibulku, jarní cibulku apod.

Když ho čerstvě nasbíráte, využijte toho a hned si udělejte například pomazánku, nakrájejte si ho na chleba s máslem, přidejte ho do špenátu, do salátu, do polévky apod. Zbytek pak zpracujte do zásoby.

Já osobně ho dávám ráda do zásoby do mrazáku (nakrájené listy dám do sáčku) a také vyrábím z medvědího česneku pesto.

Pesto z medvědího česneku

Pestem nebo rozmraženým medvědím česnekem můžete během celého roku ochucovat těstoviny (mňam :-)), dávat ho do rizota, do salátu…fantazii se meze nekladou.

Recepty z medvědího česneku

Připravila jsem pro vás několik mých nejoblíbenějších receptů, co se s medvědím česnekem dá všechno podniknout (podrobný popis, jak vyrobit pesto a další 3 recepty) – můžete si je zdarma stáhnout a třeba vytisknout a založit.

Stáhnout pdf s podrobným návodem na výrobu pesta a dalšími 3 recepty s medvědím česnekem >>

Dobrou chuť :-),

Jana

Další zdravé recepty, a také články s pravidly zdravé výživy najdete v rubrice Zdravá strava >>

Tady si můžete stáhnout seznam potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku, a které naopak vynechat >>

  • Pokud byste rádi dostávali upozornění na nové články, napište mi prosím e-mail zde >>