V tlustém střevě sídlí až 80 % našeho imunitního systému. To jste už určitě četli ve spoustě chytrých knížek (včetně té mojí :-)). Ale co tam tedy doopravdy sídlí a má na starosti naši imunitu?
Ve střevě žije obrovské množství mikroorganismů, kterým se říká střevní mikroflóra. Pokud jsou ve správném poměru (tj. ty užitečné „breberky“ co do počtu vítězí nad těmi škodlivými), pak dost pravděpodobně předejdeme spoustě zdravotních problémů a budeme se cítit celkově zdraví. A naopak – v podstatě u většiny chronických nemocí můžeme předpokládat, že střevní mikroflóra není v rovnováze a tlusté střevo je ve špatném stavu.
Střeva jsou vůbec pro zdraví hodně důležité téma, můžete si o tom přečíst třeba v článku Jak uzdravit dýchací cesty? Začněte tlustým střevem.
Dneska vám chci ale napsat recept, kterým si do střev krásně dodáte ty správné breberky :-).
Jde o rychlokvašenou zeleninu ve slaném nálevu – tzv. vodní pickles.
Vodní pickles
Pickles se dělá i bez nálevu, zelenina se hodně mačká se solí, až pustí šťávu, ale dneska se budeme věnovat vodní variantě :-). Já ji mám o něco radši, i se rychleji a snadněji připravuje. Záleží ale na každém, co mu vyhovuje.
Na vodní pickles si připravte:
Postup:

Takhle připravené zelí se hodí k velkému množství jídel – třeba vždycky přidat jednu dvě lžíce ke každé porci. A ani u něj neplatí pravidlo, že co je zdravé, to není dobré :-), naopak. Vsadím se, že si ho oblíbí celá rodina.
Když budete jíst pickles pravidelně, hodně tím tlustému střevu pomůžete doplnit správnou mikroflóru, a tudíž i imunita bude vzrůstat.
Pokud by se vám stalo, že budete mít problém s trávením, plynatostí apod. (může se to stát, když třeba nejste moc zvyklí jíst kvašené věci nebo např. luštěniny), tak bych doporučovala začít pomalu, postupně střeva na tenhle typ jídla zvykat, a také střevo nejprve pročistit. Pokud je zalepené a ve špatném stavu (což v dnešní době často je), nedokáže si s takovýmito potravinami správně poradit, ani celkově správně fungovat a potřebuje naši pomoc.
Kdyby vás tohle téma zajímalo, všechny svoje zkušenosti, jak pročistit nejen střeva, ale komplexně celé tělo, jsem popsala v eBooku >>
Ať se vám příprava pickles vydaří a dobrou chuť :).
Ďakujem za recept, chcela by som ho vyskúšať, ale neviem, v akej vode soľ rozpustiť. Či má byť voda prevarená a vychladnutá alebo stačí voda z vodovodu a v nej rozpustená soľ.
Hezký den, já vodu nepřevařuji, používám normální vodu z vodovodu – ale mám ji přefiltrovanou. Ať se Vám pickles povede :-). Jana
Tak jsem taky naložila do vody! Je to velmi praktická metoda pro „nemohy“, kterým se pěchování nedaří kvůli kloubům ;-)). Je to taky dobré teď na jaře, kdy už zelí nepouští tolik šťávy a nemá ani tolik vitamínů, ale „povýší se“ tím kvašením a dostane nový rozměr.. Zkusím též tu řepu, jíme ji celou zimu, ale jen klasicky v octu s křenem, pokaždé čerstvě naloženou, bez zavařování. Tak se těším na zdravější variantu, je stále v obchodech. Díky za tipy !
S tím pěchováním Vám rozumím. Já mám klouby v pohodě, ale nějak se mi do toho nechce :-). Navíc jsem zjistila, že mi tohle vodní pickles chutná víc než při klasickém pěchování, takže pro mě je volba jasná :-). Řepu zkuste, je také výborná. Moc díky za komentář. Jana
Díky za recept, vodní pickles určitě vyzkouším. Zahálí mi tu čtvrtka hlávky zelí, tak ji hned využiju.
K výrobě pickles bych měl technický dodatek. Ta himalájská, alpská,nebo jakákoli chemicky nezpracovaná sůl je důležitý prvek pro zdárný výsledek. První pokusy jsem dělal s tou obyč solí a nedařilo se nastartovat ten správný proces. S himalájsou růžovou solí to vyšlo vždy. Také doporučuji dát na dno sklenic, nebo hrnce kvašáku vinný list. Mě se pne víno po domě, tak to mám jednoduché, ale když budete hledat, tak hlavně nebrat listí z vinic. kromě toho, že si tím zanesete nějaký pesticid do jídla, jsou ty správné mléčně kvašné breberky většinou na takových rostlinách mrtvé. Proces se dá také nastartovat lžící pickles z předchozí várky.
Chuťově mě vyhovuje naložit spolu se zeleninou jeden bobkový list, špetku celého kmínu a případně i pár kuliček hořčičného semínka. Samozřejmostí je potom odebírat ze sklenice čistou lžící a – někdy to k tomu svádí- když lžíci olízneme, už se s ní dosklenice nevracet.
Díky moc za komentář a tipy. Co se týká soli – já jsem dřív používala jenom normální sůl a podařilo se mi to vždycky, ale himálajská je mnohem zdravější. Lžíce nálevu z předchozí dávky je fajn, občas ji dávám, občas ne – jde to v pohodě i bez ní, ale určitě je to dobrá věc. S kořením a zeleninou se dá různě experimentovat, já jsem nakonec skončila většinou u téhle jednoduché varianty se zelím a v podstatě bez koření, ale například je hodně dobrá samostatně červená řepa.