V tlustém střevě sídlí až 80 % našeho imunitního systému. To jste už určitě četli ve spoustě chytrých knížek (včetně té mojí :-)). Ale co tam tedy doopravdy sídlí a má na starosti naši imunitu?

Ve střevě žije obrovské množství mikroorganismů, kterým se říká střevní mikroflóra. Pokud jsou ve správném poměru (tj. ty užitečné „breberky“ co do počtu vítězí nad těmi škodlivými), pak dost pravděpodobně předejdeme spoustě zdravotních problémů a budeme se cítit celkově zdraví. A naopak – v podstatě u většiny chronických nemocí můžeme předpokládat, že střevní mikroflóra není v rovnováze a tlusté střevo je ve špatném stavu.

Pickles - nakrájené zelíStřeva jsou vůbec pro zdraví hodně důležité téma, můžete si o tom přečíst třeba v článku Jak uzdravit dýchací cesty? Začněte tlustým střevem.

Dneska vám chci ale napsat recept, kterým si do střev krásně dodáte ty správné breberky :-).

Jde o rychlokvašenou zeleninu ve slaném nálevu – tzv. vodní pickles.

Vodní pickles

Pickles se dělá i bez nálevu, zelenina se hodně mačká se solí, až pustí šťávu, ale dneska se budeme věnovat vodní variantě :-). Já ji mám o něco radši, i se rychleji a snadněji připravuje. Záleží ale na každém, co mu vyhovuje.

Na vodní pickles si připravte:

  • středně velkou hlávku bílého zelí

  • tři mrkve (nebo kolik chcete :-))

  • cibuli

  • sůl (ideálně himálajskou)

  • dvě třílitrové zavařovací sklenice

Postup:

  • Zelí nakrájíme na malé nudličky, mrkev také. Cibuli na kostičky. Promícháme a dáme do sklenic. Já zelí vždycky jenom mírně stlačím, nijak ho tam nepěchuju.

  • Připravíme si slaný roztok v přesném poměru (ten opravdu dodržte, závisí na tom kvalita kvašení): 4 zarovnané čajové lžičky na litr vody.

  • Zalijeme zelí roztokem tak, aby bylo všechno potopené.

  • Sklenice přikryjeme víčkem, ale nedovíráme úplně, necháme tam mezeru. Dáme je např. na linku a necháme při pokojové teplotě kvasit.