V tlustém střevě sídlí až 80 % našeho imunitního systému. To jste už určitě četli ve spoustě chytrých knížek (včetně té mojí :-)). Ale co tam tedy doopravdy sídlí a má na starosti naši imunitu?

Ve střevě žije obrovské množství mikroorganismů, kterým se říká střevní mikroflóra. Pokud jsou ve správném poměru (tj. ty užitečné „breberky“ co do počtu vítězí nad těmi škodlivými), pak dost pravděpodobně předejdeme spoustě zdravotních problémů a budeme se cítit celkově zdraví. A naopak – v podstatě u většiny chronických nemocí můžeme předpokládat, že střevní mikroflóra není v rovnováze a tlusté střevo je ve špatném stavu.

Pickles - nakrájené zelíStřeva jsou vůbec pro zdraví natolik důležité téma, že o nich určitě napíšu samostatný článek. Dneska vám chci ale napsat recept, kterým si do střev krásně dodáte ty správné breberky :-).

Jde o rychlokvašenou zeleninu ve slaném nálevu – tzv. vodní pickles.

Vodní pickles

Pickles se dělá i bez nálevu, zelenina se hodně mačká se solí, až pustí šťávu, ale dneska se budeme věnovat vodní variantě :-). Já ji mám o něco radši, i se rychleji a snadněji připravuje. Záleží ale na každém, co mu vyhovuje.

Na vodní pickles si připravte:

  • středně velkou hlávku bílého zelí

  • tři mrkve (nebo kolik chcete :-))

  • cibuli

  • sůl (ideálně himálajskou)

  • dvě třílitrové zavařovací sklenice

Postup

  • Zelí nakrájíme na malé nudličky, mrkev také. Cibuli na kostičky. Promícháme a dáme do sklenic. Já zelí vždycky jenom mírně stlačím, nijak ho tam nepěchuju.

  • Připravíme si slaný roztok v přesném poměru (ten opravdu dodržte, závisí na tom kvalita kvašení): 4 zarovnané čajové lžičky na litr vody.

  • Zalijeme zelí roztokem tak, aby bylo všechno potopené.

  • Sklenice přikryjeme víčkem, ale nedovíráme úplně, necháme tam mezeru. Dáme je např. na linku a necháme při pokojové teplotě kvasit.

  • Každé ráno a večer jenom zelí stlačíme pod vodu (má tendenci vylézat). Průběžně ochutnáváme a ve správný moment kvasný proces ukončíme. Ten nastává zhruba po 3 až 4 dnech kvašení. Zelí má nakyslou chuť, po jednom vyzkoušení už to pak krásně poznáte, že je tak akorát zkvašené, ani moc, ani málo. Když byste si nebyli jistí, začátečníkům doporučuji ho nechat 3 dny.

  • Pak sklenice víčkem úplně uzavřeme a dáme do ledničky. Tím přerušíme kvasný proces a zelí nám takhle vydrží klidně několik měsíců. Jenom si dejte pozor, až ho budete ze sklenice postupně odebírat, aby to, co v ní zůstane, bylo pořád potopené pod vodou, a ne třeba na stěnách sklenice.

Takhle připravené zelí se hodí k velkému množství jídel – třeba vždycky přidat jednu dvě lžíce ke každé porci. A ani u něj neplatí pravidlo, že co je zdravé, to není dobré :-), naopak. Vsadím se, že si ho oblíbí celá rodina.

Když budete jíst pickles pravidelně, hodně tím tlustému střevu pomůžete doplnit správnou mikroflóru, a tudíž i imunita bude vzrůstat.

Pokud by se vám stalo, že budete mít problém s trávením, plynatostí apod. (může se to stát, když třeba nejste moc zvyklí jíst kvašené věci nebo např. luštěniny), tak bych doporučovala začít pomalu, postupně střeva na tenhle typ jídla zvykat, a také střevo nejprve pročistit. Pokud je zalepené a ve špatném stavu (což v dnešní době často je), nedokáže si s takovýmito potravinami správně poradit, ani celkově správně fungovat a potřebuje naši pomoc.

Kdyby vás tohle téma zajímalo, všechny svoje zkušenosti, jak pročistit nejen střeva, ale komplexně celé tělo, jsem popsala v eBooku >>

Ať se vám příprava pickles vydaří a dobrou chuť :).

Jana
  • Pokud byste rádi dostávali upozornění na nové články, napište mi prosím e-mail zde >>