Čočková pomazánka je varianta, jak připravit luštěniny, která bude chutnat i jejich odpůrcům :-). Dá se krásně dochutit podle toho, jak kdo má rád, dětem na chlebu kreativně ozdobit apod.

Většina lidí jí luštěnin mnohem méně, než by bylo potřeba, a jíst pořád čočku s vajíčkem a okurkou nebo mexické fazole – to za čas každého omrzí. Pomazánky mohou mít mnoho podob a chutí a jen tak se nepřejí.

Tenhle recept si můžete přizpůsobit a obměňovat podle sebe: hnědou čočku vyměnit za červenou, případně místo čočky různé fazole, cizrnu… Ve výběru koření a zeleniny se také meze nekladou.

Tak pojďme vařit :-):

Co budete potřebovat:

  • hnědá čočka

  • mrkev

  • cibule, česnek

  • sůl, pepř

  • tofunéza (nebo sojanéza)

  • něco na posypání a ozdobení: pažitka, petrželka, rajče, hodí se i řeřicha nebo strouhaný křen

  • majoránka (k čočce při vaření)

čočková pomazánka

Postup:

  • Čočku předem namočíme (minimálně přes noc, ale klidně i 48 hodin). Pak ji uvaříme – spolu s majoránkou, tak bude lépe stravitelná.

  • Uvaříme mrkev (nebo jinou zeleninu).

  • Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme.

Všechno dáme do mixéru, přidáme sůl, pepř a mixujeme do hladka. Na závěr přidáme tofunézu a ještě lehce promixujeme nebo zamícháme.

Pomazánku namažeme nejlépe na kváskový žitný chleba a ozdobíme zelenými natěmi, plátkem rajčete apod.

Dobrou chuť :-),

Jana

Další zdravé recepty, a také články s pravidly zdravé výživy najdete v rubrice Zdravá strava >>

Tady si můžete stáhnout seznam potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku, a které naopak vynechat >>

  • Pokud byste rádi dostávali upozornění na nové články, napište mi prosím e-mail zde >>