Zapékané těstoviny miluju. Už od dětství, kdy maminka dělala fleky s uzeným. Teď uzené nejím, ale vymýšlím různé zdravé varianty, jak těstoviny zapéct.

Tenhle recept se vsadím, že bude chutnat skoro každému (za předpokladu, že máte rádi houby a kysané zelí :-)). Když jsem ho dělala poprvé, myslela jsem, že si alespoň jednu porci zamrazím na horší časy, ale jedla jsem ho nakonec dva dny k obědu i k večeři, do mrazáku nic nezbylo :-).

Jídlo je navíc bohaté na pomalé sacharidy a díky kombinaci tempehu (luštěnina) a těstovin (obilovina) je zdrojem všech aminokyselin, které tělo potřebuje k vytvoření bílkoviny. 

Budete potřebovat:

  • celozrnné těstoviny (nejlepší jsou celozrnné fleky nebo široké nudle)

  • žampiony (nebo jiné houby)

  • cibule

  • přepuštěné máslo nebo kokosový olej

  • uzený tempeh (pro vás, kdo neznáte – tempeh je fermentovaný sojový výrobek)

  • kysané zelí

  • vejce (na střední pekáček asi 4)

  • kokosové mléko

  • sůl, pepř, mletý kmín (nemusí být)

zapečené těstoviny

Postup:

  • Uvaříme celozrnné těstoviny – tak, aby byly malinko tvrdší.

  • Na přepuštěném másle nebo kokosovém oleji usmažíme cibuli a žampiony nakrájené na kousky. Přidáme případně trochu mletého kmínu.

  • Uzený tempeh a kysané zelí nakrájíme také na kousky.

  • Dáme vše do mísy (nejprve do jiné než zapékací) a promícháme.

  • Směs přendáme do vymazané zapékací mísy nebo pekáčku.

  • Ve větším hrnku si rozkvedláme přibližně 4 vejce, necelou větší plechovku kokosového mléka, sůl, pepř.

  • Zalijeme tím směs v pekáčku.

  • Zapékáme v předehřáté troubě asi na 180° – tak dlouho, dokud vejce neztuhnou.

Dobrou chuť,

Jana

Další zdravé recepty, a také články s pravidly zdravé výživy najdete v rubrice Zdravá strava >>

Tady si můžete stáhnout seznam potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku, a které naopak vynechat >>

  • Pokud byste rádi dostávali upozornění na nové články, napište mi prosím e-mail zde >>