Mám pro vás tip na hodně rychlou, zdravou snídani, která přestože je zdravá, dokonce i chutná :-).
Když jsem tuhle kaši vymýšlela, vycházela jsem z tohoto:
- jsem líná ráno něco vařit, musí být proto rychlá, jinak je jasné, že ji dělat nebudu :-);
- musím vymyslet takovou, která mi bude chutnat :-). To mimo jiné v mém případě předpokládá, že bude teplá a nebude v ní mléko.
Výsledek tohoto pokusu: povedlo se :-), vymyslela jsem kaši z ovesných vloček, která je opravdu dobrá, rychlá (téměř instantní) a nemusí se vařit, přesto je teplá. Takže – co budete potřebovat:
Rychlá a dobrá ovesná kaše s vodou
jemné ovesné vločky (takové ty drobné, malé, většinou se přímo jako „Jemné vločky“ prodávají). Já je kupuji v Lidlu, tam jsou o moc levnější než jinde, ale od různých výrobců se prodávají leckde.
med – 1 lžíce (nebo sirup z agave, javorový sirup apod.)
směs semínek (střídám různá semínka, míchám si je podle chuti: mezi favority patří třeba dýňové semínko, kustovnice, lněné semínko, slunečnice, chia, konopné semínko, sezamové…)
směs ořechů (já většinou používám jenom vlašské, ale můžete si namíchat jakékoliv)
směs sušeného ovoce (stačí rozinky nebo si namíchejte směs z různých druhů ovoce)
čerstvé ovoce.
nakonec strouhaný kokos nebo mák (nebo obojí :-)).
cokoliv dalšího – skořice, kakao apod., fantazii se meze nekladou :-).
Postup
Mám připravený celý „snídaňový set“ dopředu: v jedné pixle vločky, v dalších pixlách potom namíchaná semínka, zvlášť ořechy, zvlášť sušené ovoce.
Dám si do misky asi 6 lžic vloček a zaliju je vroucí vodou. Promíchám vidličkou. Přidám lžíci medu (nebo sirupu), zamíchám a podle chuti vmíchám ostatní ingredience.
Nakonec posypu strouhaným kokosem a mákem.
Jemné ovesné vločky mají tu výhodu, že je stačí zalít vroucí vodou přímo v misce. Nemusí se vařit, špinit další nádobí atd.
Proč jsou ovesné vločky zdravé
Ještě trochu motivace, aby se vám kaše z ovesných vloček radostněji pojídala :-):
ovesné vločky obsahují sacharidy, které se postupně vstřebávají – dokáží nás tudíž na dlouho zasytit a dodat energii;
jsou cenným zdrojem vlákniny – přispívají tudíž ke správné funkci tlustého střeva (o tom, jak je důležité mít zdravá střeva a proč je potřeba je jednou za čas detoxikovat, si můžete přečíst v tomto článku );
snižují hladinu cholesterolu;
obsahují vitamíny skupiny B.
Tak dobrou chuť :-).
Jana
Další zdravé recepty, a také články s pravidly zdravé výživy najdete v rubrice Zdravá strava >>
Tady si můžete stáhnout seznam potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku, a které naopak vynechat >>