Recept na superrychlou, dobrou a zdravou snídani

Mám pro vás tip na hodně rychlou, zdravou snídani, která přestože je zdravá, dokonce i chutná :-). Je to má speciální ovesná kaše a jelikož ti, kdo ji ochutnali, si říkali sami o recept, usoudila jsem, že bych se o něj mohla podělit i s vámi.

Když jsem tuhle kaši vymýšlela, vycházela jsem z tohoto:

  1. nemám ráda ovesnou kaši :-);
  2. je zdravá, proto bych ji ale jíst měla;
  3. jsem líná ráno něco vařit, musí být proto rychlá, jinak je jasné, že ji dělat nebudu :-);
  4. musím vymyslet takovou, která mi bude chutnat, jinak je jasné, že ji dělat nebudu :-). To mimo jiné v mém případě předpokládá, že bude teplá a nebude v ní mléko.

Výsledek tohoto pokusu: povedlo se :-), vymyslela jsem ovesnou kaši, která je opravdu dobrá, rychlá (téměř instantní) a nemusí se vařit, přesto je teplá. Takže – co budete potřebovat:

Rychlá a dobrá ovesná kaše

  • jemné ovesné vločky (takové ty drobné, malé, většinou se přímo jako „Jemné vločky“ prodávají). Já je kupuji v Lidlu, tam jsou o moc levnější než jinde, ale od různých výrobců se prodávají leckde.

  • med – 1 lžíce

  • směs semínek (střídám různá semínka, míchám si je podle chuti: mezi favority patří třeba kustovnice, lněné semínko, slunečnice, chia…)

  • směs ořechů (já většinou používám jenom vlašské, ale můžete si namíchat jakékoliv)

  • směs sušeného ovoce (stačí rozinky nebo si namíchejte směs z různých druhů ovoce)

  • případně další ingredience (čerstvé ovoce, jogurt, mléko…), fantazii se meze nekladou.

Postup

Mám připravený celý „snídaňový set“ dopředu: v jedné pixle vločky, v dalších pixlách potom namíchaná semínka, zvlášť ořechy, zvlášť ovoce.

Dám si do misky asi 4 vrchovaté lžíce vloček a zaliju je vroucí vodou. Promíchám vidličkou. Přidám lžíci medu, zamíchám a podle chuti vmíchám ostatní ingredience.

Jemné vločky mají tu výhodu, že je stačí zalít vroucí vodou přímo v misce. Nemusí se vařit, špinit další nádobí atd. 

Proč jsou ovesné vločky zdravé

Ještě trochu motivace, aby se vám ovesná kaše lépe a radostněji pojídala :-):

  • ovesné vločky obsahují sacharidy, které se postupně vstřebávají – dokáží nás tudíž na dlouho zasytit a dodat energii;

  • jsou cenným zdrojem vlákniny – přispívají tudíž ke správné funkci tlustého střeva (o tom, jak je důležité mít zdravá střeva a proč je potřeba je jednou za čas detoxikovat, si můžete přečíst v tomto článku );

  • snižují hladinu cholesterolu;

  • obsahují vitamíny skupiny B.

Tak dobrou chuť :-).

Jana

  • Pokud byste rádi dostávali upozornění na nové články, napište mi prosím e-mail zde >>
2018-05-15T21:44:28+00:00

O autorce:

Mám za sebou úspěšnou uzdravovací cestu. Posbírala jsem během ní velké množství zkušeností a vědomostí, jak celostním přístupem, přirozenými způsoby vzít zdraví do vlastních rukou a poskládat všechny dílky do pomyslné mozaiky. Rozhodla jsem se je sdílet na tomto webu, abych vám, kdo se motáte v bludném kruhu nemocí nebo jen chcete své zdraví upevnit, pomohla najít zkratku. Vítejte na Mozaice zdraví :-). Mgr. Jana Bejčková

Napište komentář