Mám pro vás tip na hodně rychlou, zdravou snídani, která přestože je zdravá, dokonce i chutná :-).

Když jsem tuhle kaši vymýšlela, vycházela jsem z tohoto:

  1. jsem líná ráno něco vařit, musí být proto rychlá, jinak je jasné, že ji dělat nebudu :-);
  2. musím vymyslet takovou, která mi bude chutnat :-). To mimo jiné v mém případě předpokládá, že bude teplá a nebude v ní mléko.

Výsledek tohoto pokusu: povedlo se :-), vymyslela jsem kaši z ovesných vloček, která je opravdu dobrá, rychlá (téměř instantní) a nemusí se vařit, přesto je teplá. Takže – co budete potřebovat:

Rychlá a dobrá ovesná kaše s vodou

  • jemné ovesné vločky (takové ty drobné, malé, většinou se přímo jako „Jemné vločky“ prodávají). Já je kupuji v Lidlu, tam jsou o moc levnější než jinde, ale od různých výrobců se prodávají leckde.

  • med – 1 lžíce (nebo sirup z agave, javorový sirup apod.)

  • směs semínek (střídám různá semínka, míchám si je podle chuti: mezi favority patří třeba dýňové semínko, kustovnice, lněné semínko, slunečnice, chia, konopné semínko, sezamové…)

  • směs ořechů (já většinou používám jenom vlašské, ale můžete si namíchat jakékoliv)

  • směs sušeného ovoce (stačí rozinky nebo si namíchejte směs z různých druhů ovoce)

  • čerstvé ovoce.

  • nakonec strouhaný kokos nebo mák (nebo obojí :-)).

  • cokoliv dalšího – skořice, kakao apod., fantazii se meze nekladou :-).

Postup

kaše z ovesných vločekMám připravený celý „snídaňový set“ dopředu: v jedné pixle vločky, v dalších pixlách potom namíchaná semínka, zvlášť ořechy, zvlášť sušené ovoce.

Dám si do misky asi 6 lžic vloček a zaliju je vroucí vodou. Promíchám vidličkou. Přidám lžíci medu (nebo sirupu), zamíchám a podle chuti vmíchám ostatní ingredience. 

Nakonec posypu strouhaným kokosem a mákem.

Jemné ovesné vločky mají tu výhodu, že je stačí zalít vroucí vodou přímo v misce. Nemusí se vařit, špinit další nádobí atd. 

Proč jsou ovesné vločky zdravé

Ještě trochu motivace, aby se vám kaše z ovesných vloček radostněji pojídala :-):

  • ovesné vločky obsahují sacharidy, které se postupně vstřebávají – dokáží nás tudíž na dlouho zasytit a dodat energii;

  • jsou cenným zdrojem vlákniny – přispívají tudíž ke správné funkci tlustého střeva (o tom, jak je důležité mít zdravá střeva a proč je potřeba je jednou za čas detoxikovat, si můžete přečíst v tomto článku );

  • snižují hladinu cholesterolu;

  • obsahují vitamíny skupiny B.

Tak dobrou chuť :-).

Jana

Další zdravé recepty, a také články s pravidly zdravé výživy najdete v rubrice Zdravá strava >>

Tady si můžete stáhnout seznam potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku, a které naopak vynechat >>

  • Pokud byste rádi dostávali upozornění na nové články, napište mi prosím e-mail zde >>