Kvalitní jídlo je podle mne naprostým základem, abychom byli zdraví a měli dostatek energie. Jak zpívá T. Klus v jedné písničce – „…celý život v jednom těle musíme si vystačit…“ :-). A je úplně logické, že když chceme, aby dobře fungovalo, strašně záleží na tom, čím ho zásobujeme, co mu dáváme za „palivo“, aby to byla opravdu zdravá strava.

Zdravé stravování jako důležitý dílek mozaiky

Dneska po letech, kdy už jsem dlouho zdravá a v pohodě, vidím jasně, jak všechno se vším souvisí. Že nestačí pít bylinkové čaje a přitom mít zanešené tělo, nedělat nic s psychikou a jíst „guláš se šesti“. Nebo tělo jednorázově detoxikovat, ale dál pokračovat v nezdravém jídle a opomíjet psychiku.

Pomyslná mozaika má samozřejmě ještě více dílků – musíme přidat pohyb, spánek, posilování imunity….

Zdravá strava - kořenová zeleninaVůbec vás ale nechci strašit, že vám nic nepomůže, pokud nebudete mít dokonale vyladěný systém uzdravování :-). Cokoliv člověk pro svoje zdraví udělá, tak se tzv. počítá. Samozřejmě také hodně záleží, jak na tom kdo je. Někdo může mít obrovské bloky v psychice, kdo jí hodně nezdravě, může být klíčovou věcí k uzdravení právě změna stravy…

Začněte postupně, po malých krůčcích. Cokoliv sebemenšího pro sebe uděláte, vás posune o kus dál a je to lepší, než skvělý plán jenom na papíře.

Tak pojďme na to zdravé jídlo :-)…

Současné zemědělství zdravé potraviny zrovna neprodukuje

Vůbec se mi nechce psát nic pesimistického, ale je myslím dobré si uvědomit některá fakta a zařídit se podle toho, hledat svoje, co nejlepší řešení. A najít se rozhodně dá :-). Tak jen okrajově:

Kdybychom srovnali obsah výživných látek (a naopak chemie) v potravinách dnes a před sto lety, hodně bychom se asi divili. Rozdíly jsou bohužel veliké (samozřejmě v neprospěch dneška). Ale je to úplně pochopitelné:

  • Půda se nenechává ležet ladem a odpočinout, jako dřív. Hnojí se chemií. Plodiny se nestřídají tak často, jak by bylo pro ni dobré. „Moderní“ způsob zemědělství ji strašně vyčerpává a rostliny už si z ní nemohou brát tolik, kolik by potřebovaly.

  • Používá se velké množství herbicidů a ostatních pesticidů, které pak spolu např. se zeleninou jíme.

  • Ovoce se sklízí nezralé a putuje k nám z druhé půlky zeměkoule. Dozrává ve skladech, bez slunce, pomocí chemie. I to u nás pěstované je už tak přešlechtěné, že obsahuje nepřirozeně vysoký obsah fruktózy. O stříkání voskem apod., aby vypadalo lákavě, ani nemluvím. Taková jablka na mě působí jako ta ze Sněhurky :-).

  • Přibývá geneticky upravených rostlin, které se následně průmyslově zpracovávají. Není divu, že mají minimální nutriční hodnoty, jsou dost často v podstatě „prázdné“.

  • Extrémní situace je v případě masa. Zvířata pocházejí z velkochovů, kde se s nimi špatně zachází, mají málo prostoru, dostávají granulovanou stravu, spoustu léků, jsou vystresovaná. My pak jíme nekvalitní maso spolu s antibiotiky a stresovými hormony, a to se samozřejmě odráží na naší psychice, hormonálním systému, zanášíme tělo toxiny…

  • Mohla bych pokračovat, ale myslím, že to v tuhle chvíli úplně stačí :-)…