Segedínský guláš byl vždycky v jídelně jediné jídlo, u kterého jsem byla ochotná jíst knedlíky s omáčkou, protože miluju kysané zelí :-). Pak jsem objevila jeho zdravou variantu bez masa a bez knedlíků, takže si ho moc ráda občas uvařím i doma. Už slyším hlasy milovníků české kuchyně, že bez masa a bez knedlíků to není segedín :-). Není :-), ale je to moc dobré, vyzkoušejte…
Na moc dobrý, zdravý „segedínský guláš“ budete potřebovat:
tempeh nebo tofu
kysané zelí
kousek hlávkového zelí
cibule
kokosový olej nebo přepuštěné máslo
jablečný ocet, umeocet
sladká, případně i pálivá paprika
kmín, sůl
(rostlinná smetana)
(kukuřičný škrob)
(lahůdkové droždí)
Příprava
Nakrájíme kousek hlávkového zelí nadrobno.
Kysané zelí nakrájíme na malé kousky.
Tempeh nebo tofu nakrájíme na kostičky.
Nakrájíme cibulku.
Jdeme vařit „segedín“
V hlubším hrnci osmažíme cibulku spolu s tempehem (nebo tofu).
Osolíme, dáme trochu kmínu a sladkou papriku (hodně :-)).
Přidáme hlávkové zelí.
Podlijeme vodou, dáme lžíci jablečného octa a vaříme pod pokličkou.
Když je zelí téměř měkké, přidáme kysané zelí a ještě podusíme, aby změklo i to kysané.
Můžeme trošku zahustit kukuřičným škrobem (rozmíchaným v troše vody) a přidat lahůdkové droždí (ani jedno ale není nutné).
Dochutíme umeoctem, případně rostlinnou smetanou.
Nakonec přilijeme šťávu z kysaného zelí a chvilku už jenom prohřejeme.
Do segedínu na fotce jsem dala hodně zelí, takže je takový hustý (já to tak mám ráda :-)), ale můžete ho připravit samozřejmě řidší.
Příloha
Jako přílohu máme na výběr z více možností. Různé zdravé varianty knedlíků, jáhlové nebo jiné noky… já dělám často jenom jáhly nebo jáhly s rýží. Ale chutná výborně i s kváskovým chlebem.
Tip na „rychlosegedín“ :-):
Když nemám čas vařit, tak občas udělám jenom takovou bleskovou variantu: osmažím cibulku, na ní tempeh nebo tofu na kostičky, přidám pokrájené kysané zelí, posypu sladkou paprikou, osolím, pokmínuju a zaliju vodou. Nechám chvíli dusit a dochutím umeoctem. Je to taková ochuzená verze, ale i to je moc dobré.
Dobrou chuť :-),
Jana
Další zdravé recepty, a také články s pravidly zdravé výživy najdete v rubrice Zdravá strava >>
Tady si můžete stáhnout seznam potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku, a které naopak vynechat >>