Segedínský guláš byl vždycky v jídelně jediné jídlo, u kterého jsem byla ochotná jíst knedlíky s omáčkou, protože miluju kysané zelí :-). Pak jsem objevila jeho zdravou variantu bez masa a bez knedlíků, takže si ho moc ráda občas uvařím i doma. Už slyším hlasy milovníků české kuchyně, že bez masa a bez knedlíků to není segedín :-). Není :-), ale je to moc dobré, vyzkoušejte…

Na moc dobrý, zdravý „segedínský guláš“ budete potřebovat: 

  • tempeh nebo tofu

  • kysané zelí

  • kousek hlávkového zelí

  • cibule

  • kokosový olej nebo přepuštěné máslo

  • jablečný ocet, umeocet

  • sladká, případně i pálivá paprika

  • kmín, sůl

  • (rostlinná smetana)

  • (kukuřičný škrob)

  • (lahůdkové droždí)

Příprava

  • Nakrájíme kousek hlávkového zelí nadrobno.

  • Kysané zelí nakrájíme na malé kousky.

  • Tempeh nebo tofu nakrájíme na kostičky.

  • Nakrájíme cibulku.

zdravý segedín

Jdeme vařit „segedín“

  • V hlubším hrnci osmažíme cibulku spolu s tempehem (nebo tofu).

  • Osolíme, dáme trochu kmínu a sladkou papriku (hodně :-)).

  • Přidáme hlávkové zelí.

  • Podlijeme vodou, dáme lžíci jablečného octa a vaříme pod pokličkou.

  • Když je zelí téměř měkké, přidáme kysané zelí a ještě podusíme, aby změklo i to kysané.

  • Můžeme trošku zahustit kukuřičným škrobem (rozmíchaným v troše vody) a přidat lahůdkové droždí (ani jedno ale není nutné).

  • Dochutíme umeoctem, případně rostlinnou smetanou.

  • Nakonec přilijeme šťávu z kysaného zelí a chvilku už jenom prohřejeme.

Do segedínu na fotce jsem dala hodně zelí, takže je takový hustý (já to tak mám ráda :-)), ale můžete ho připravit samozřejmě řidší.

Příloha

Jako přílohu máme na výběr z více možností. Různé zdravé varianty knedlíků, jáhlové nebo jiné noky… já dělám často jenom jáhly nebo jáhly s rýží. Ale chutná výborně i s kváskovým chlebem.

Tip na „rychlosegedín“ :-):

Když nemám čas vařit, tak občas udělám jenom takovou bleskovou variantu: osmažím cibulku, na ní tempeh nebo tofu na kostičky, přidám pokrájené kysané zelí, posypu sladkou paprikou, osolím, pokmínuju a zaliju vodou. Nechám chvíli dusit a dochutím umeoctem. Je to taková ochuzená verze, ale i to je moc dobré.

Dobrou chuť :-),

Jana

Další zdravé recepty, a také články s pravidly zdravé výživy najdete v rubrice Zdravá strava >>

Tady si můžete stáhnout seznam potravin, které je dobré zařadit do jídelníčku, a které naopak vynechat >>

  • Pokud byste rádi dostávali upozornění na nové články, napište mi prosím e-mail zde >>